muftija-enes-ljevakovic.jpg

Centralna bajramska svečanost za područje Muftiluka sarajevskog održana je u Sultan Fatihovoj džamiji u Sarajevu.

 

Namaz je predvodio i hutbu kazivao muftija sarajevski, dr. Enes-ef. Ljevaković.

 

Ovom prilikom je podsjetio na značaj posta, te važnost kontinuiteta u dobru koje je započeto tokom mjeseca ramazana.

 

– Post nam je pomogao da svoje prohtjeve, organe i čula discipliniramo i držimo pod kontrolom i da ih koristimo samo u svrhe koje su dozvoljene i korisne. Neka tako ostane i nakon ramazana. U protivnom, korist od posta će biti ograničenog dometa – naglasio je dr. Ljevaković.

 

Muftija je tokom hutbe ukazao na neodvojivost pojedinačnog preporoda od pozitivne društvene promjene.

 

– Ukoliko želimo moralno ozdravljenje i napredak društva, moramo poći od sebe i svojih slabosti. Osloboditi ih se, a potom se uključiti u rješavanje društvenih problema, svađa i podjela, pohlepe i korupcije, laži i klevete, javnog i tajnog nemorala – rekao je.

 

Muftija je, između ostalog, ukazao na povezanost ramazanskog ibadeta i posvećenosti u ovom mjesecu, za radošću i nagradom u danima Bajrama.

 

– Bajramske radosti slijede nakon obavljenih ibadeta posta, namaza, zekata, sadekatul-fitra, učenja Kur'ana – mukabela, zikra, dova, i'tikafa. Imajući u vidu sve spomenute ibadete koje su obavljali tokom ramazana, vjernici s radošću i nadom dočekuju Bajram – kazao je muftija Ljevaković.

 

Podsjetivši na sve radosti koje dolaze sa Bajramom, dr. Ljevaković je napomenuo kako ne bi trebalo biti izopćenih od toga. Osjećaj bajramske radosti je za svakoga, a prenošenje te radosti se može shvatati kao odgovornost svih pojedinaca i zajednice

 

Bajramska radost treba da se osjeti u domu, porodici, džematu i zajednici, treba da se prelije i na one kojima je uskraćena mogućnost da budu posjećeni i obradovani ma iz kog razloga to bilo. Radost Bajrama se nikome ne treba uskratiti – istakao je.

 

Muftija je poručio da naše obilježavanje Bajrama treba biti u duhu islama, bez neprimjerenosti koje u sebi sadržavaju aktivnosti striktno zabranjene našom vjerom i neuklopive u koncept vjerničkog života općenito.

 

– Ne povodimo se za šejtanom i našim strastima, ne skrnavimo svetost Bajrama organiziranjem neprimjerenih manifestacija, partija, posjetama neprimjerenim mjestima i činjenjem drugih grijeha, a pod plaštom bajramskog veselja i radosti. Oni koji Bajram proslavljaju u grijehu, njima Bajram nije dan radosti, već dan tuge, žalosti i udaljavanja od Allahove milosti – rekao je dr. Ljevaković.

 

U kontekstu obilježavanja Dana šehida, dr. Ljevaković je podsjetio na značaj kulture sjećanja. 

 

– Drugog dana ramazanskog bajrama obilježavamo Dan šehida. Trebamo u što masovnijem broju zijaretiti šehitluke i u zajedničkoj dovi se prisjetiti njihove žrtve. Zahvaljujući njihovoj žrtvi kao i odlučnosti branilaca da brane domovinu, mi smo danas slobodni u svojoj domovini – istakao je muftija.

 

Snimak hutbe i centralne bajramske manifestacije moguće je pogledati na ovom linku.