čeliković.jpg

U MIZ Kakanj ove godine je upriličen veoma bogat program za Dan šehida.

 

U petak, drugog dana Ramazanskog bajrama, na Dan šehida, delegacija MIZ Kakanj predvođena glavnim imamom, mr. Sulejman ef. Čelikovićem i predsjednikom IO, mr. Nevzetom Kovačevićem posjetili su džemat Desetnik u kojem je ove godine upriličeno centralno obilježavanje Dana šehida. Prije džuma-namaza realizovana je posjeta šehitlucima kojoj je prisutvovao veliki broj prisutnih. Pojedniačno su obišli svakog ukopanog šehida u ovom mezarju i proučili dovu za njega.

 

Također, povodom Dana policije ZDK, 15. 05., predstavnici Općine Kakanj na čelu sa načelnikom gosp. Mirnesom Bajtarevićem, MUP ZDK i Policijske stanice Kakanj na čelu sa komandirom PS Kakanj gosp. Vahidinom Topalovićem, položili su cvijeće proučili Fatihu na mezaru načelnika Uniformirane policije ZDK, Esnafa Buze, koji je nedavno preselio na ahiret, dajući na važnosti onome što je kroz svoj život i djelovanje doprinio široj društvenoj zajednici.

fatiha.jpg

Nakon obilaska mezaristana, proučen je kelime i tevhid, te je pred duše šehida poklonjena hatma koju su proučili imami MIZ Kakanj. To je realizovano haremu džamije džemata Desetnik, a džumu namaz je predvodio glavni imam MIZ Kakanj mr. Sulejman ef. Čeliković.

 

U svim drugim džematima je upriličen obilazak šehidskih mezarja a poslije džuma namaza proučen kelimei-tevhid pred njihove duše.

 

Istog dana je upriličeno otvaranje šehidske česme u starom selu Zlokuće za šest šehida koji su ukopani u uvom mezarju. Šehidsku česmu je od svojih sredstava izgradio h. Enver Škulj sa porodicom i prijateljima uz želju da se sjećanje na šehide Zlokuća ali i sve druge šehide trajno očuva. Uz prisustvo velikog broja prisutnih program su upriličili imami MIZ Kakanj uz učešće gostiju.

 

Moderator programa je bio mr. Elvedin ef. Ibrahimspahić, imam Čaršijske džamije, a prigodna obraćanja su imali Mirzet Škulj ispred porodica šehida i mještana Zlokuća, Tahir Mandžuka ispred Organizacije porodica šehida i poginulih boraca, te glavni imam, mr. Sulejman ef. Čeliković. Otvorenju šehidske česme takođe je prisustvovao načelnik Kaknja sa saradnicima. Dovu na kraju programa proučio je hfz. dr. Safvet Halilović, a čast da otvore šehidsku česmu pipalo je kćerki prvog šehida iz Zlokuća, Sendžani Škulj i djevojčici Hani Mahmutspahić čiji je dajdža – Nihad Škulj, također, šehid iz Zlokuća.

tu.jpg

Bogat program obilježavanja Dana šehida u MIZ-u Kakanj upotpunjen Bajramskim koncertom koji je održan u Kino-sali Doma kulture u Kaknju uz prisustvo, zbog pandemije koronavirusa, reduciranog broja publike. Organizator Bajramskog koncerta bili su JU KSC Kakanj i MIZ Kakanj a nastupali su: Mješoviti hor KUD “Dikan” Kakanj i Gradski dječiji hor MC. Gost solista bio je Mahir ef. Alajbegović.

horovi.jpg

Gospodaru uvedi šehide u obećani džennet a nas pomozi da idemo pravim putem i očuvamo emanet za koji su se oni borili.

 

(mr. Elvedin ef. Ibrahimspahić/MIZ Kakanj)