10.jpg

Žena je simbol ljepote i dobrote a kao majka je bila i ostat će simbol bezgranične ljubavi, požrtvovanosti, plemenitosti, vijernosti, jedina koja neograničeno voli i prašta. Sa majkom sve počinje, njenom ljubavlju i požrtvovanošću sve raste. Majka vraća samopouzdanje kada ga svugdje ponestane.  Žena danas i jučer, ovdje i svugdje je bila topla zraka bez koje nema života niti nade, bez čije topline nema nježne ruke koja tješi i miluje.

 

Zijareti ovog ramazana upravo su bili usmjereni na te naše hrabre žene koje zaslužuju svako poštovanje. One ne samo da su bile majke, ljubav i utjeha, ruka koja miluje u svojim porodicama nego su ljudima znamim i neznanim u najtežim trenutcima svojom pojavom, dovom, lijepom besjedom ulijevale nadu a često vraćale i život u kuću u kojoj je bilo sve utihlo. U teškom režimskom vaktu kada su bili zabranjeni mektebi i imami bili pod strogom prismotrom, žene su svojom hrabrošću, pronicljivošću, izražajnom kreativnošću uspjele duh islama ostaviti u našim mahalama i sokacima te islamski odgoj zadržati u našim kućama. Organizovanao ili samoinicijativno držale su mektebe u svojim kućama, bojeći se jedino Boga bez imalo bojazdi za sebe, svoju porodicu pa čak i onda kada su ih odvodili da prenoće u samicama.

 

U minulom ratu u svakom trenutku sa svojom Islamskom zajednicom bile su najveća podrška iscrpljenom narodu. Mnoge su i same majke koje su doživjele bol rastaka sa svojom djecom, majke šehida ali su svoju bol potisunule i bile utjeha, razgala, lijepa riječ majkama iz njihovih džemata i ako im je i samim utjeha trebala. To su žene koje zaslužuju svaki vid pažnje i malo je koliko god pažnje da im se ukaže.

 

H.Hfz  bula Fikreta hanuma Tvico, hifz položila 60-tih godina i cijeli život posvetila džematu zajedno sa svojim kolegicama.
H. Aiša hanuma Karakaš dijete iz ulemanske porodice, kao i svi njeni cijeli život je provela u službi Islamskoj zajednici i džematu koji i danas spominje njene savjete iz kratkih predavanja sa tevhida koje je ona predvodila.

 

H.Ramiza hanuma Šećerović, poznata sarajevska bula, majka šehida potiskivala bi svoju bol ali ustrajala da džematu koji je sluša ne nedostaje nade.
H.Zlata hanuma svojim glasom, lijepom naravi  uvijek je bila rado viđena jer je svojom pojavom donosila radost i ljepotu na mjestu na kojem bi se pojavila.

 

Sve krase skoro isti epiteti i malo bi bio jedan tekst da opiše njih i sve ono što su uradile na očuvanju islama, islamskog nacina života, naše tradicije o običaja.  H.Dika hanuma, h.Fata hanuma Masnopita, h.Zehra hanuma Velić, h.Suada hanuma Šehbakraktarević, h.Sabina hanuma Tihić, h.Emina hanuma Abaspahić ( čija je i majka bila bula), h.Samija hanuma Novalija koja je uoravo zbog toga što je bila bula prošla kroz teške strahote u logoru ali je nije ponukalo nego je nastavila i ustrajala, h.Džemila hanuma, h.Suada hanuma Zvekić i mnoge druge koje ovog puta nismo našli ali ćemo ih svakako u nardnom periodu obići.

 

Ovom prilikom dio tima koji realizira projekte vrijednog Ureda za društvenu brigu od rijaseta, muftijstva pa preko MIZ Sarajevo izrealizirali su posjete i našim uvaženim profesoricama, književnicama i mnogim drugim koje su svojim trudom i zalaganjem zadužile da mislimo i brinemo o njima.
Bile su to lijepe posjete, dirljivi trenutci i svaka od pomenutih posjeta zavređuje posebnu pažnju i posebnu priču o svakoj.

 

(sarajevskimedzlis.ba)