20171201 192701 1

Povodom rođenja posljednjeg Allahovog poslanika, Muhammeda, s.a.v.s., a u okviru manifestacije „Salavat tebi, Poslaniče“, koja se već nekoliko godina održava u Medžlisu IZ-e Kakanj, u petak 1.12.2017. godine, poslije jacija namaza upriličen je mevlud. Bio je to centralni mevlud za područje Medžlisa IZ-e Kakanj.

Mevludski program izveli su imami Medžlisa a predavanje je održao muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković, u džamiji koja je bila ispunjena džematlijama Čaršijske džamije ali i iz svih drugih džemata Medžlisa Kakanj.

Uvodno obraćanje imao je imam džemata Čaršijske džamije Elvedin ef. Ibrahimspahić koji je poselamio prisutne, zaželio im dobrodošlicu te istakao riječi Poslanika, s.a.v.s, koji kaže: „Poželio sam svoje ahbabe“ aludirajući i na nas danas te rekao: „ Evo nas ja Resulallah. I mi smo poželjeli i volimo tebe. I zato ti mevlud učimo, tvoj put slijedimo i salavate ti šaljemo.“ Program je započeo ašeretom, koje je pročio kakanjski karija, Mehmed ef. Delić, a poslije su imami Medžlisa proučili prigodan mevludski program.

Pred obraćanje muftije obratio se glavni imam Medžlisa, mr. Sulejman ef. Čeliković, koji je poselamio prisutne, čestitao im mevlud te istakao žal što nismo bili ashabi Poslanika, s.a.v.s., ali i radost što smo njegov ummet koji na taj način se svrstavamo u one koji su izražavali ljubav prema Poslaniku, s.a.v.s., učenjem mevluda, ilahija i kasida, kao Hassan ibn Sabit koji je napisao čuvenu Kaside i burda. Glavni imam je istakao šta nas sve očekuje u toku mjeseca rebiul-evvela, koji sve sadržaji sa našom omladinom, ženskim aktivizmom, koji će nas sve predavači počastiti svojim predavanjem i tako dalje. 

Muftija dr. Ljevaković je u svom izlaganju istakao da smo sretni što smo sljedbenici ummeta Muhammedovog, a.s., te da samo radovanje mevludu-rođenju Muhammeda, a.s., ima svoju vrijednost. Čak će i Ebu Lehebu nešto značiti na Sudnjem danu to što se obradovao kada se rodio Muhammed, a.s., pa je oslobodio svoju robinju,  istakao je muftija. Muftija je kroz nekoliko primjera istakao da su mu’džize Poslanika, a.s., bile i Kur’an i sunnet  te naglasio da je Poslanik, a.s., i u najtežim situacijama bodrio svoje ashabe da istraju i svojim primjerom im uljevao optimizam mada je često gladovao i bio proganjan, omalovažavan i na raznim drugim iskušenjima. U Kur’anu Uzvišeni Allah obećava mu’minima pobjedu i uspjeh. Pa zašto su muslimani danas u cijelom svijetu u podređenom položaju. Zato što svoju vjeru nisu u potpunosti prihvatili. Jer Uzvišeni uspjeh obećava mu’minima, koji vjeruju i rade dobra djela, a ne kaže muslimanima. Zato je ulema rekla: ,Iman bez djela je inat, a djela bez imana je nifak.’ Uzvišeni kaže: „Svi se čvrsto Allahovog užeta držite i nikako se ne razjedinjujte“  a mi se razjedinjujemo. Bošnjaci su mali narod koji ima najviše stranaka i partija, a to vodi slabosti, cijepanju i problemima. Ako žudimo  onom nivou ashaba moramo slijediti standarde Kur’ana i sunneta kao što su to uradili ashabi.“ Istakao je muftija dr. Ljevaković u svom govoru.

Glavni imam je poslije muftije naglasio da je za sve nas važno da se uključimo u ibadet zajedno sa Allahom i melecima te da što više učimo salavate. Do kraja programa je proučeno ašere i dova.

Elvedin ef. Ibrahimspahić

haalka20171201 181829halka od goreimammi