Džamija u džematu Liješeva, Medžlis Islamske zajednice Visoko, svečano je otvorena 20. augusta 2023. u prisustvu nekoliko hiljada vjernika iz cijele Bosne i Hercegovine. 

Svečanosti su prisustvovali izaslanik reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Muharem Adilović, dekan Islamskog pedagoškog fakulteta u Zenici, izaslanik muftije sarajevskog bivši banjalučki muftija Edhem-ef. Čamdžić, glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Visoko Midhat-ef. Čakalović, predstavnici političkog, vjerskog života i brojni drugi gosti.

– Prenosim vam selame i srdačne čestitke reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića. Posebno sam sretan zato što sam u društvu onih koji su spomenuti u Kur'anu. Nije mala stvar biti spomenut u grupi u Kur'anu, jer Allah kaže “Zaista Allahove kuće grade oni koji vjeruju u Allaha i Sudnji dan…”. Golemo je biti neko ko je izgradio Božiju kuću na zemlji. Mi ne prozivodimo razne proizvode, naš finalni proizvod je insan, za to nam trebaju džamije – kazao je ovom prilikom izaslanik reisul-uleme dr. Adilović. 

Dr. Muharem Adilović

Izaslanik muftije sarajevskog u svom obraćanju ukazao je na opasnosti zaborava, pozvavši prisutne na čuvanje sjećanja na sve šehide.

– Samo ime džemata govore da su ovdje dobri, čestiti ljudi. Ovaj džemat ima i svoje šehide, to su visočki šehidi, to su bosanski šehidi, koje nikada ne smijemo zaboraviti, ali ni njihove porodice. Uvijek ih se moramo sjećati, da njih nije bilo, koji su ugradili sebe u temelje Bosne i Hercegovine, mi danas ne bismo bili ovdje – naglasio je Čamdžić.

Midhat-ef. Čakalović poručio je kako je izgradnja džamije i skup povodom njenog otvorenja jasan rezultat i znak pokornosti Bogu. 

– Ova džamija je svijetla stranica naše historije. U našoj džamiji će se okupljati, kao što su se okupljale i prethodne generacije vjernika. Hvala vam što nije malobrojna skupina dobrih ljudi ovdje – kazao je efendija Čakalović.

Džematski imam Haris-ef. Herceglija zahvalio je gostima na dolasku, naglasivši da je današnji dan od posebnog značaja.

– Danas smo ovdje okupljeni s osjećajem dubokog poštovanja i uzbuđenja kako bi proslavili svečano otvorenje džamije. Ovaj dan će ostati zapisan u srcima našim, i u našoj povijesti – kazao je on. 

Predsjednik Građevinskog odbora Zijad Halilović kazao je da su, vođeni kur'anskim ajetima i hadisima, uspjeli da urade dobro djelo kojem će se radovati.

– Usred prilika koje su zahvatile našu Bosnu i Hercegovinu, za vrijeme agresije, u našem džematu došlo je do oštećena stambenih objekata, tako i naše džamije, koju smo ranije imali na ovom mjestu. Nastojeći unaprijediti infrastrukturu, odlučili smo da sagradimo ovu džamiju, čime smo pokazali odgovornost naspram našeg naslijeđa – naveo je predsjednik Građevinskog odbora. 

Gradonačelnik Visokog Mirza Ganić kazao je da “džamije trebamo poštovati, uvažavati i voljeti, jer one služe dobru, i one su uistinu izvor dobra”.

Gradonačelnik Mirza Ganić

– Džamije su mjesta gdje odgajamo ljude i učimo ih kako je biti dobar prema sebi, prema svojoj porodici, prema svojim komšijama i prijateljima. One su mjesta vjere i kulture, znanja i učenja, druženja i saradnje. Na dobru se moramo okupljati, jer nas samo naša vjera i naše djelo može spasiti. Mi smo takav narod da se ne znamo jedni drugima okrenuti, bez velikog iskušenja. Moramo se popravljati, moramo biti jedni uz druge, moramo biti jedinstveni, moramo se držati Allahovog užeta, jer samo tako možemo ostati i opstati na ovim prostorima, ali i napredovati i graditi našu domovinu. Volimo svoju domovinu, volimo svoju zastavu, volimo svoj grunt, volimo svoj toprak, volimo svoju vjeru – poručio je gradonačelnik Ganić.

Prisutnima se ovom prilikom obratio i gvardijan Franjevačkog samostana u Visokom fra Franjo Radman, iskazavši radost zbog prisustva. 

– Mogao je Građevinski odbor izgraditi spomenik, a nisu. Mogao je igraditi fabriku u kojoj bi se proizvodili razni korisni prozivodi, a ipak nisu. Mogli su izgraditi tržni centar u kome se može kupiti puno toga. Ali, izgradili su džamiju, kuću molitve, u kojoj se može naći jedino mir, ljubav, milosrđe, a to se ne može nigdje drugo kupiti. I treba nam džamija, jako nam treba džamija – bila je njegova poruka.

U okviru programa uručene su i zahvalnice za poseban doprinos u izgradnji džamije Hasretu Omanoviću, projektantu, kao i gradonačelniku Mirzi Ganiću.

Nakon proglašenja džamije otvorenom predati su ključevi Ohran Salke Vahidu i Ohran Avde hadži Vahidu, kako bi je i otvorili.

Preporod.info