bajramska-hedija.jpg

U vremenu trenutne pandemije aktivnosti Mreže mladih su prilagođene novonastaloj situaciji, uz, obimom, mnogo manje aktivnosti, ali sa izraženom kreativnošću i direktnijom komunikacijom, kako između članova Mreže mladih tako i drugih članova džemata iz kojih dolaze. U doba izražene, pa i pretjerane, digitalne komunikacije to je, itekako, potrebno i važno. U skladu s tim, Mreža mladih Novi Grad je u džematima Alipašino Polje C i B faza pokrenula novi projekat pod nazivom “Tanjir više”.

 

Projekat ‘Tanjir više” je nastavak svega onoga sto je omladina ova dva džemata sprovela u toku ramazana posjećujući starije džematlije uz podjelu iftara. Naime, u protekla dva mjeseca djevojke iz ova dva džemata svaki dan su spremale a i dalje spremaju obroke za deset porodica, uglavnom starijih džematlija koji žive sami ili su teškog zdravstvenog stanja.

 

– Motiv pronalazimo upravo u njihovim pozitivnim reakcijama u toku akcija koje smo imali tokom mjeseca ramazana, odlučili smo da s tim nastavimo i dalje. Došli smo na ideju da im u pogledu bar jednog dnevnog obroka olakšamo svakodnevnicu jer su to većinom starije osobe sa zdravstvenim problemima. Djevojke i pored svih svojih obaveza izdvoje vrijeme da pripreme obrok. Također, tu je i muška ekipa koja vikendom obezbijedi namirinice koja će im biti u toku sedmice biti potrebne. Snagu da nastavimo dalje sa ovim projektom pronalazimo u riječima Poslanika, s.a.v.s. ‘Allah je na pomoći svome robu sve dok je on na pomoći svome bratu.’ Nadam se da će ovakav vid projekta oživjeti i u ostalim džematima jer je to naš cilj, a to je da pomognemo onima kojima je pomoć potrebna – ističe jedna od naših aktivistica.

Mreza-mladih-N-Grad.jpg

Ova akcija je privukla veliku pažnju džemata, a uvidjevši iskren nijjet kod omladine, uključili su se i drugi članovi džemata kroz razne donacije, te pomaganje pri realizaciji projekta.

 

Pored obroka koji se svakodnevno spremaju, ni muški dio mreže mladih nije ostao bez aktivnosti. Svaki vikend momci se organizuju i kod domaćih poljoprivrednika kupuju određenu količinu voća i povrća spremaju ih u pakete i nose na adrese onima kojima je najpotrebnije. Često obroke koje djevojke spremaju u toku sedmice upravo oni odnose na adrese. I kako kažu sigurni su da će njihov projekat još dugo živjeti za šta su spremni i dalje mnogo truda ulagati. Ovim putem pozivamo sve one koji žele biti od koristi svojoj zajednici i vrijeme provesti u hajru da nam se pridruže. Jer Poslanik a.s. nas je učio da nikada ne smijemo izdati čovjeka, niti ga ostaviti kada mu je pomoć potrebna i okrenuti glavu na drugu stranu kao da nas se ne tiče njegova nevolja.

 

Završit ćemo ovu pozitivnu priču riječima jedne od naših članica.

 

– U Kur’anu nam je objavljeno da trebamo udijeliti od onoga što nam je najdraže, jedna od stvari koje su svakom insanu a osobitno studentu najvrijednije i najdraže jeste vrijeme. Izdvojiti svoje vrijeme da posjetite nekoga kome mnogo znači čak i tih par minuta razgovora zaista ispuni vaše srce. Mislim da obradovati nekoga posjetom i lijepom riječju, te toplim obrokom jednako znači nama koliko i njima. Cijeli projekat je osmišljen tako da nikoga naročito ne opterećuje, vjerujem da gotovo svi mi imamo tanjir više za izdvojiti sa svojih sofri – kazala je.

Tanjir-vise.jpg

Mreža mladih svojim projektima ističe važnost djelovanja u zajednici i džematu, te davanja prostora mladima da ispolje svoju kreativnost i realizuju projekte, da djeluju i čine dobra djela i da u tome ustraju.

 

(sarajevskimedzlis.ba)