a7.jpg

U petak, 01.11.2019. godine održan je prvi program u okviru ovogodišnje manifestacije Salavat tebi, poslaniče koja se evo sedmu godinu održava pri Medžlisu IZ-e Kakanj.

Prvi program bio je odlični performans Mahrama, autorice Edine Cikotić, koji su izvele članice dramskog studija Džennetske ptice iz džemata Kalibunar iz Travnika.

Performans je održan u maloj sali Doma kulture poslije jacije namaza uz prisustvo velikog broja prisutnih od kojih je jedan dobar dio došao iz Travnika, Zenice i drugih gradova kao i domaćini iz Kaknja.

Sam performans govori o propisu pokrivanja žene muslimanke i samoj sudbini ovog propisa koji je naročito bio na udaru kroz historiju i političke sisteme ali koji je na kraju ipak dočekao potpunu slobodu u primjeni.

Džennetske ptice su u ovom performansu pozvale sve prisutne, ali i sve druge muslimanke da se što prije odluče da upotpune i ovaj propis šerijata i tako potvrde svoju vjeru.

Prije samog performansa prisutnim se obratio glavni imam MIZ-a Kakanj, mr. Sulejman ef. Čeliković, koji je uz selame prisutne upoznao sa manifestacijom, njenim programima i ciljevima te pozvao sve da uzmu aktivno učešće u vidu posjete i podrške za iste.

Poslije performansa skupu se obratio imam džemata Kalibunar, mr. Aljo ef. Cikotić, koji je govorio o tome šta je bila inspiracija autorice Edine Cikotić, njegove hanume, da napiše jedan ovakav tekst. Rekao je da je mahrama i propis ali i simbol žene muslimanke te da se muslimanka drugačije ne može ni zamisliti. Istakao je da je prije samo nekih 150 godina mahrama bila sastavni dio nošnje svih žena općenito a da su gologlave, tada, hodale samo nemoralne žene.

Međutim, određenim zakonima se u prošlosti nametalo skidanje mahrame i njeno zabranjivanje, ali i istakao da je danas pravo svake muslimanke da shodno svojoj savjesti i odluci može upotpuniti ovaj propis i ponosno ponijeti hidžab na svojoj glavi.

Na početku programa ašere je proučio mr. Ammar ef. Cikotić a moderator cijelog programa bio je imam Čaršijske džamije u Kaknju, Elvedin ef. Ibrahimspahić, koji je poslije programa pozvao prisutne na druženje u prostorijama mekteba Čaršijske džamije a omladinu u multimedijalnu salu MIZ-a Kakanj.

Elvedin ef. Ibrahimspahić

a4