92362866_2318449591785501_8600338673533190144_o.jpg

Povodom mubarek noći Lejletu-l-berat, dio aktivista Mreže mladih Olovo organizovao je interni online program, tako što su učesnici bili istovremeno i slušaoci. Pripremajući se za ovakav vid programa, formom sličan online nastavi, ovi omladinci su ga kreativno nazvali “Naš program za nas”, jer su se pripremom vlastite tačke u sadržaju, istovremeno spremali za aktivno slušanje onoga što će reći ili proučiti ostali.

Sadržajno bogat program sačinjavalo je učenje kur'anskih odlomaka, recitovanje njihovog prevoda i kratak tefsir; potom nekoliko referata tematski vezanih za mubarek noći i iščekivanje ramazana; te neizostavno izvođenje ilahija.

Dio programa ispratio je i glavni imam, Esad ef. Pepić, koji je, zadovoljan idejom, poslušao nekoliko tačaka, poselamio prisutne, te posebno pohvalio učače Kur'ana. Omladini je ponudio nekoliko praktičnih savjeta, naglasivši pri tome kako kako dova mladih vjernika ima posebnu težinu.

Tokom sumiranja utisaka, izdvojila se rečenica koja posebno opisuje ambijent uspostavljen tokom izvođenja i slušanja programa: “Meni je ovo kao da smo bili skupa u džamiji”

Neki su omladinci, slijedeći tradiciju, pomogli tokom pripreme halve u svojim kućama, čime se na simbolički način pokazuje spremnost ove generacije da prihvati i zadrži kontinuitet onoga što pripada vjerskom i kulturnom naslijeđu.