naslovna muftija.jpg

Muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus, u svojstvu člana Izvršnog vijeća Religija za mir, učestvovao je u Lindau od 4. do 7. oktobra 2021. na konferenciji Međugeneracijski dijalog, vjera i diplomacija, u organizaciji Religija za mir iz Njujorka i Prsten mira iz Lindaua uz podršku Ministarstva vanjskih poslova Republike Njemačke. Gospođa Irmgard – Maria Fellner, zamjenica generalnog direktora odjela za kulturu Ministarstva vanjskih poslova Njemačke naglasila je jasnu opredijeljenost njemačke vlade za unapređenje i poticanje razvoja pitanja vjere i diplomacije. 

 

Na konferenciji se raspravljalo o ulozi vjerskih institucija, ustanova, vjere i diplomacije u globalnom svijetu, posebno u periodu krize COVID-19. Generalna tajnica Religija za mir prof. Aza Karam naglasila je važnost stalnog dijaloga u svijetu koji je podijeljen po različitim pitanjima i traganju za rješenjima koji će omogućiti lakše sudjelovanje među ljudima različitih religijskih i kulturnih identiteta. 

005.jpgZapaženo predavanje održala je specijalna savjetnica za prevenciju genocida generalnog sekretara UN-a, Alice Nderitu, koja je u svome izlaganju govorila o problemu negiranja genocida u Srebrenici i slavljenju počinitelja genocida kao heroja, naglasivši da će u svome radu posvećivati posebnu pažnju snaženju svijesti o važnosti istine i pravde, te zabrani negiranja genocida. 

 

Učesnici konferencije su istakli važnost međusobnog razumijevanja i sudjelovanja u svijetu na području zajedničkih vrijednosti za cijelo čovječanstvo te svoju opredijeljenost i posvećenost konkretnom djelovanju na navedenom području.

004.jpg

003.jpg

002.jpg