VJERA I ŽENE 1

U Sarajevu je 23. i 24.novembra u organizaciji Muftijstva sarajevskog i Fondacije Konrad Adenauer održan seminar pod naslovom „Vjera u izgradnji mira“. Učesnice su bile koordinatorice svih medžlisa Muftijstva sarajevskog, vjeroučiteljice koje učestvuju u aktivnostima medžlisa, studentice Fakulteta islamskih nauka, studentice Katoličkog bogoslovnog fakulteta (Međureligijski studij) i predstavnica Pastorala za mlade. Ovo je četvrta godina kako Fondacija podržava ovu vrstu rada sa ženama.

Prof.dr.Dženana Husremović govorila je o tome koliko je važno kroz obrazovni sistem učenike podučavati prihvatanju drugog i drugačijeg, kao i o globalizaciji u kojoj je neizbježan kontakt sa drugim kulturama. Fra Mile Babić, gvardijan franjevačkog samostana u Nedžarićima govorio je o Franjevcima i njihovom doprinosu miru u Bosni i Hercegovini. Što je više razlika, to je više života, smatra fra Babić. Ljubav i vjera mogu nastati samo iz slobode.

VJERA I ŽENE 2

Mr.Adnan Rondić, prepoznatljivo lice Al Jazeera Balkans, govorio je o medijima koji su vrlo često u službi razgradnje mira. Za novinare, ali i konzumente medija puno su zanimljivije loše priče, nego neka priča koja govori o suživotu. Zbog toga i jeste još važnija uloga onih koji su u medijima, učionicama, džematima…

Gordana Berberović, članica grupe „Suživot i pomirenje“ i Saudina Beganović, koordinatorica Odjela za brak i porodicu IZ Medžlisa Vareš su govorile o suživotu i izgradnji mira u Varešu. One sa ženama rade na njihovoj edukaciji o kulturi, vjeri, ali i o ekonomskom osnaživanju. Zajedno obilaze mjesta stradanja, pomažu žene i jačaju ih u njihovim ulogama.

Prof.dr.Mustafa Hasani je govorio o suživotu iz islamske perspektive. Čovjek kao biće Objave ima i odgovornost. Pravda je imperativ, čak i onda kada je na štetu naših najbližih. Bog dragi nas motiviše na činjenje dobra i važno je da budemo posvećeni tome.

Pored predavanja i učenja, cilj seminara je bio upoznavanje i druženje učesnica.

VJERA I ŽENE 3