Mreža-Stari-Grad-1.jpg
Od samog početka pandemije koja je zadesila cijeli svijet, pa tako i našu domovinu, Mreža mladih Stari Grad Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, stavila se na raspolaganje svojim džematima, posebno stavljajući akcenat na pomoć starijim osobama, samcima, kojima je ograničeno kretanje, a nerijetko i onima koji su u stanju socijalne potrebe. Na prijedlog imama sa područja Starog Grada a uz saglasnost Kriznog štaba Medžlisa IZ-e Sarajevo, Mreža mladih se stavila na raspolaganje Kriznom štabu općine Stari Grad.

Mreža-Stari-Grad-4.jpg
Plod te saradnje sa općinom Stari Grad je podjela hljebova starijim osobama koju je Mreža mladih sa imamima starogradskih džamija, počela u ponedjeljak, 30. marta. U koordinaciji sa općinom Stari Grad sastavljen je spisak osoba, starijih od 65 godina, a koji u svom domaćinstvu nemaju mlađih članova, koje će dobivati hljeb svaki drugi dan iz pekare MBA, koja se odazvala ovom humanom gestu i obezbijedila hljebove. U navedenoj akciji učestvuje 12 imama  i 41 član Mreže mladih Starih Grad. Svaki drugi dan se podijeli 188 hljebova. U  cilju prevencije, sigurnosti i poštivanja epidemioloških mjera u realizaciji podjele, općina Stari Grad je obezbijedila maske, rukavice i dezinfekciona sredstva. Također, Općina vrši distribuciju hljebova do džamija.

Mreža-Stari-Grad-5.jpg
Uporedo sa spomenutim aktivnostima, članovi Mreže mladih su aktivni i u drugim aktivnostima u njihovim džematima. Iako smo spriječeni da se susrećemo i redovne aktivnosti realizujemo na našim redovnim susretima i druženjima, spomenute aktvnosti vrlo uspješno realizujemo online. Tako smo imali nekoliko online sastanaka na kojima smo planirali i dogovarali naše aktivnosti u novonastalim okolnostima. Jednom sastanku je prisutvovao i naš glavni imam.

Mreža-Stari-Grad-2.jpg
Ovom prilikom zahvaljujemo se Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo, općini Stari Grad i MBA pekari na ukazanom povjerenju, kao i svim imamima, džematima i članovima Mreže mladih za nesebičnu podršku u realizaciji spomenutih aktivnosti.

(Emina Hamza/sarajevskimedzlis.ba)