viber_image_2020-04-07_23-52-18.jpg
U utorak, 7. aprila sa akšam namazom nastupila je jedna od odabranih, mubarek noći u hidžretskom kalendaru, noć Lejletu-berat – središnja noć mubarek mjeseca ša'bana. Tim povodom Medžlis IZ-e Vareš organizovao je prigodan program učenja Kur'ana, salavata, ilahija i kasida, koji su izveli imami Medžlisa IZ-e Vareš u Čaršijskoj džamiji Vareš.
Live prenos programa organizovan je putem facebook stranice Medžlisa, tako da su džematlije imale priliku pratiti program u svojim toplim domovima zbog vanredne situacije i zabrane masovnog okupljanja na jednom mjestu.
Ovo je prvi puta da se jedan program organizovan u džamiji bez džemata prenosi live putem društvenih mreža, čime smo htjeli sačuvati kontinuitet lijepe tradicije bosanskih muslimana, učenja mevluda povodom mubarek noći i dana.
Na kraju programa kratku poruku poslao je glavni imam Medžlisa IZ-e Vareš prof. h. Ramiz-ef. Zubača, koji je pored vrijednosti ove noći istakao da se u svojim ibadetima i dovama ujedinimo i zamolimo Uzvišenog Allaha da nam olakša ovo stanje u kojem se nalazimo i da, ako Bog da, dočekamo mubarek ramazan u zdravlju i rahatluku, te da budemo u mogućnosti da prisusustvujemo džematu u svojim džamijama, mukabelama i teravijama.
Molimo Allaha, dž.š., da nas blagoslovi u redžebu, ša'banu i da nam da da dočekamo ramazan u zdravlju i rahatluku. Amin!
Molimo Gospodara svih svjetova da zaštiti nas i naše porodice od teških i zaraznih bolesti. Amin!
Ja Rabbi, Ti koji mjenjaš stanja, promjeni naše stanje u najbolje. Amin!