IMG_2644.jpg

U ponedjeljak 22. juna 2020.godine, muftija sarajevski prof. dr. Enes ef. Ljevaković u prostorijama Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, u prisustvu članova Izvršnog odbora i rukovodioca službi Medžlisa, uručio je dekret novom glavnom imamu Medžlisa IZ Sarajevo dr. Abdulgafaru ef. Veliću.

Ovom činu primopredaje dužnosti prisustvovao je bivši glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo dr. hfz. Kenan ef. Musić, kao i članovi Izvršnog odbora na čelu sa predsjednikom Jusufom Zahiragićem.

Prilikom predaje dekreta novom glavnom imamu muftija sarajevski govorio o potrebi djelovanja kroz organe Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini u svjetlu iznalaženja rješenja za eventualne poteškoće u radu iste. Također, podsjetio je prisutne na važnost i specifičnost imamskog poziva, posebni istaknuvši ustrojstvo sarajevskog medžlisa koji teritorijalno obuhvata Kanton Sarajevo.

Uz čestitke za postavljenje dr. Abdulgafar ef. Veliću, muftija je novom glavnom imamu zaželio uspjeh u obavljanju novih poslova i zadaka i pozvao Izvršni odbor Medžlisa da mu u tom smislu bude podrška, nakon čeka se zahvalio na saradnji dr. hfz. Kenan ef. Musiću, dosadašnjem glavnom imamu MIZ Sarajevo.

Dr. Abdulgafar ef. Velić je dvadeset godina obavljao posao imama, hatiba i muallima. Trinaest godina bio je imam Istiqlal džamije, centralne džamije Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Četiri godine je pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje, a od 2018. godine rukovodilac Službe za vjerske poslove i obrazovanje Muftijstva sarajevskog.

Dr. Abdulgafar ef. Velić završio je Gazi Husrev-begovu medresu u Sarajevu, a potom Fakultet islamskih nauka u Sarajevu. Postdiplomski studij na Fakultetu islamskih nauka u Sarajevu, oblast „Islam i modernost“, završava 2012. godine. Tema magistarskog rada je „Evropa u djelima Bošnjaka u periodu austrougarske uprave nad Bosnom i Hercegovinom 1878-1918“.

Doktorski studij na Filozofskom fakultetu u Sarajevu završava u julu 2016., kada brani doktorski rad na temu „Socijalna misao Bošnjaka u periodu modernizacije bosanskohercegovačkog društva“.

Autor je dvije knjige „Pod bosanskim kubetom“ i „Bošnjaci i Evropa“. Koautor je monografije „100 bošnjačkih imama“ kao i stručnih djela „Priručnik za mukabele“  i „Ramazanski dersovi“.

IMG_2645.jpg