intro.jpg

Nakon seminara održanih na Otoci i na Ilidži za vjeroučitelje iz sarajevskih opština, u organizaciji Muftijstva sarajevskog održan je stručni seminar za vjeroučitelje iz opština Visoko, Kakanj, Breza, Fojnica, Olovo i Vareš.

 

Ovaj seminar je održan u amfiteattru Medrese “Osman ef. Redžović”, a razlog ovakve razdvojenosti učesnika i njihovog okupljanja na različitim lokacijama je prevencija širenja korona-virusa.

 

Pozdravnim riječima, u svojstvu domaćina obratio se mr. Dženan Handžić, direktor Medrese “Osman ef. Redžović“. On se, prije svega, zahvalio prosvjetnim radnicima iz osnovnih škola na podršci koju daju medresi, zaključivši kako u medrese, prema njihovim savjetima i preporukama, dolaze najbolji.

handzic.JPG

Osvrnuo se i na važnost čuvanja vedrog duha i optimizma u teškim vremenima, posebno od strane onih koji javno govore o islamu.

 

– Na nama koji smo personifikacija duhovnosti je da u vremenu letargije budemo glas optimizma – pojasnio je Handžić.

 

Nakon njega je dr. Enes ef. Ljevaković, zamjenik reisu-l-uleme i muftija sarajevski poselamio prisutne seminarima i čestitao im na predanom djelovanju u vremenu krize.

mufti.JPG

– Nastavnici i nastavnice mogu motivirati djecu da dolaze u mekteb. Naš kontakt sa djecom i njihovim roditeljima je način na koji jačamo našu zajednicu, a jačamo je tako što je oni kroz svoj aktivizam osjete kao nešto svoje – istakao je dr. Ljevaković.

 

Kazao je kako osobe koje u školama i džamijama drže predavanja o islamu trebaju biti svjesne da je dunjalučki život pun blagodati, ali i iskušenja; te o tome pričati učenicima i džematlijama.

 

Moderator ovog seminara, hfz. Ammar ef. Bašić, pomočnik glavnog imama MIZ Sarajevo naglasio je kako su časovi vjeronauke svojevrsna spona između mekteba i škole, te su kao takvi važan prostor za otvoren pristup učenicima.

Ammar.JPG

– Ogroman je potencijal to što djeca u školskom dobu traže da ih se usmjeri. Njihove vrijednosti i kreativnosti su nešto čemu treba dati priliku, što treba usmjeriti i njegovati – zaključio je Bašić.

 

Mr. Emina Grabus, savjetnica za vjeronauku pri Prosvjetno-pedagoškom zavodu Zeničko-dobojskog kantona je kroz svoje izlaganje istakla važnost nastavnikove prilagođenosti uzrastu učenika, te usmjerenosti na ishode učenja i praktičnu korist.

grabus.JPG

– Nastavnik i profesor vjeronauke u ovim okolnostima treba imati više razumijevanja za učenike nego ostali; razumjeti socijalnu situaciju učenika, njegov društveni život, zdravlje, strahove, pa ambijent koji je možda promijenjen tokom trajanja pandemije – savjetovala je mr. Grabus.

 

Šef Odjela za vjeronauku u Upravi za obrazovanje i nauku Rijaseta IZ u BiH, dr. Nezir Halilović je pomenuo tri različita nivoa djelovanja u kriznim situacijama, motivirajući prisutne da se preispitaju na kojem od nivoa praktično djeluju.

 

118803125_829316287604703_274443670312314036_n.jpg

– Prvi nivo je krizno ponašanje koje karakteriše prilagođavanje, redukcija obaveza i čekanje prolaska krize uz nastojanje da preživi sistem. Na drugom nivou je pristup prilike, a on se ogleda kroz korištenje novonastale situacije kako bi se uradilo nešto što je ranije bilo teže izvodivo, pa su neki nastavnici pravili online priredbe i programe, pronalazili pripremljene, ali rijetko korištene digitalne sadržaje ili ‘pak biti glas utjehe učenicima i roditeljima. Treći nivo podrazumijeva pitanje šta ako ovako ostane i mi se ne vratimo klasičnom modelu nastave. Traženje odgovora na ovo pitanje nas dovodi do činjenice da učenje nije završen proces, te da je nastavniku i profesoru neophodno usavršavanje, osavremenjivanje i spremnost na rad u različitim okolnostima – istakao je dr. Halilović.

sve.JPG

Seminaru su, uz vjeroučitelje i vjeroučiteljice prisustvovali i glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar ef. Velić i glavni imam MIZ Gračanica, Senahid ef. Uzunović.

 

Posljednji dio seminara na obje lokacije bio je predviđen za pitanja i iskustvene komentare učesnika seminara, tokom kojih su razmijenjena mišljenja o proteklom periodu, podijeljena iskustva – pozitivna i iskustva puna izazova, te iznešeni prijedlozi za njihovo rješavanje u budućnosti.

gorak.JPG

Ovom prilikom je najavljena izrada elektronskog priručnika za udžbenike Islamske vjeronauke sa multimedijalnim sadržajem za online nastavu.

 

(Nedim Gondžić/muftijstvosarajevsko.ba)