Na šehidskom mezarju u džematu Solun, u nedjelju 20. augusta, upriličen je program tradicionalne šehidske dove u organizaciji Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Olovo.

Šehidska dova se održava 20. augusta, na dan kada je u mezarju u haremu džamije u Solunu ukopan prvi šehid. 

Tradicionalno, na ovaj dan članovi šehidskih porodica, ali i ostale džematlije i vjernici, obilaze mezarje i sjećaju se šehida.

Prisutne je na početku programa poselamio imam džemata Solun Mujo-ef. Numanović koji je, tokom perioda agresije na Bosnu i Hercegovinu, preuzevši imamsku dužnost u Solunu, klanjao dženaze šehidima ukopanim na ovom mezarju.

Efendija Numanović je, uz riječi dobrodošlice, podsjetio na značaj iskazivanja poštovanja spram svih onih koji su dali doprinos odbrani Bosne i Hercegovine, posebno šehidima.

– Na mjestu gdje se nalazimo važe posebna pravila ponašanja. Potrebna je posebna učtivost i pažnja. Naš dolazak, a potom i dostojanstveno držanje svjedoče poštovanju prema šehidima i njihovoj žrtvi – rekao je efendija Numanović.

Mujo-ef. Numanović

Glavni imam MIZ Olovo Esad-ef. Pepić je tokom svog obraćanja istakao specifičnost olovskog kraja kada je riječ o tradicionalnim dovištima. 

Poručio je da, među 21 dovištem na ovom prostoru, šehidsko mezarje u Solunu ima svoju specifičnost, jer je osim poštivanja tradicije neodvojivo od konkretnog historijskog trenutka, odbrane Bosne i Hercegovine.

– Cijena življenja i svjedočenja Kelimei-šehadeta nije nimalo lahka, ali je časna na oba svijeta. Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše – kazao je efendija Pepić.

Esad-ef. Pepić

Poručio je da se vrijednosti kojima se svjedoči dolaskom na dovišta pokazuju i u svakodnevnim postupcima.

– Ovo je i olovski identitet kroz koji se dokazujemo i pokazujemo da kao muslimani želimo ostati i opstati na ovom području. Na ovim dovištima se okupljamo, molimo da nam se oprosti, da nam se srca smire i da jedni drugima budemo bliži – poručio je efendija Pepić.

Na šehidskom mezarju u Solunu je ukopano 150 šehida, a jedna od poruka ovogodišnje šehidske dove jeste i to da ovi nišani podsjećaju na herojstvo, te odbranu od zla i zločina.

MINA