1-1-800x530.jpg

Poslanik, s.a.w.s., nas uči posebnoj darežljivosti u mubarek mjesecu ramazanu, naročito u njegovoj zadnjoj trećini. S tim u vezi, našim najmlađim polaznicima mekteba u džematu Ali-pašino Polje B faza, koji su proteklih mjesec dana vrijedno učili i spremali stranice za mukabelu, uručene su hedije. Prigodno druženje, kojem su prisustvovali mr. kurra hfz. Alija ef. Rahman i mr. Muhamed ef. Hafizović,  organizovano je u prostorijama mekteba nakon podne namaza, uoči najodabranije noći, noći Lejletu-l-kadra.

 

Na samom početku najmlađi učač mukabele, Imran Karić, počastio nas je učenjem odlomka iz Kur’ana, a Jahja Omić nas je podsjetio na dolazak najodabranije noći učenjem sure Kadr. Roditeljima i polaznicima mekteba, ukratko se obratio Muhamed ef. Hafizović, voditelj vjerske pouke u džematu, te Umihana Šošić, nekadašnja učenica ovoga mekteba, sada studentica druge godine Fakulteta islamskih nauka, koja je ujedno i organizator ovogodišnje dječije mukabele.

 

U svojim obraćanjima istakli su važnost učenja Kur’ana još od malih nogu, te izrazili želju da dječija ramazanska mukabela postane dio tradicije kako u pomenutom, tako i u svim džematima Muftijstva sarajevskog.

6-1160x767.jpg

Muhamed-ef. Hafizović je rekao kako ga posebno raduje što ovaj događaj ima zahvaliti učenici ovoga mekteba, studentici, muallimi, koju je iz ovoga mekteba ispratio u medresu, koja je ponijela lijepo iz mekteba a vraća mu još ljepše. I da svoje muallimsko zadovoljstvo i uspjeh vidi u takvim djelima.

 

Dječija ramazanska mukabela je jedan od noviteta, a posebno želimo istaći njenu vrijednost u vremenu kada se suočavamo s pandemijom corona virusa i tragamo za najprikladnijim načinima organizacije vjerskih aktivnosti. Mekteb kao temelj naše zajednice, te prva stepenica duhovnog i vjerskog razvoja djeteta, ni u kom slučaju ne smije ostati po strani. 

 

Pet djevojčica i deset dječaka  različitih uzrasta su kroz proteklih mjesec dana učili stranice Kur’ana Časnog, a svoje mektepske prostorije zamijenili su online učionicom. Međutim, topline, ljubavi, dragih osmijeha i lijepih riječi nije manjkalo.

 

Molimo Allaha, dž.š., da naši učači budu od onih čijim će roditeljima na Sudnjem danu biti dodijeljena kruna čiji će sjaj biti ljepši od Sunca kada obasjava ovozemne prostore. Amin!

7.jpg