Pred više od dvije hiljade okupljenih u haremu solunske džamije gdje se nalazi šehidsko mezarje, danas 20. augusta 2017. godine, imami olovskog medžlisa proučili su mevlud i hatma dovu pred duše šehida.

Skupu se obratio glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić, koji je prisutnima iskazao srdačnu dobrodošlicu, sa željom da se ugodno osjećaju te između ostalog rekao: „Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjetnik na blisku prošlost, orijentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše… Danas na našim dovištima njegujemo svoju tradiciju na kojim iskazujemo vjeru u Jednog Boga kojeg molimo za oprost naših grijeha i spas naše vjere i naroda. Molimo Uzvišenog Allaha da nam podari berićet u godini, ljubav u porodici, druženje i pomaganje u društvu, sigurnost u domovini i nadu za bolje sutra”.S1

Skupu se zatim obratio glavni imam MIZ Kiseljak Kenan ef. Bajrić, izaslanik sarajevskog muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković, koji je govorio o doprinosu i značaju šehida u odbrani svoje vjere i domovine. Istakao je potrebu strpljenja na iskušenjima i izazovima kojima nas kuša Uzvišeni Allah, te istakao – podsjećanje na prošlost kompas je na putu u budućnost, putu koji nam svojom žrtvom nišane šehidski nišani – ponovljeno je i danas u Solunu. 
Da napomenemo, na području Medžlisa Islamske zajednice Olovo ima 21. tradicionalnih dovišta. Od Kurban kamena, na kojem je sultan Mehmed II Fatih zaklao na Kurban bajram svoj kurban, pa preko šehidskih mezarova iz osmanskog perioda (Jasik, Careva Ćuprija, Martinovići, Čuništa, Memagića Stijena) pa do zadnje dove na području MIZ Olovo, Šehidske dove u Solunu, su orjentiri kontunuiteta i idendideta muslimanima Olova.

S2

 Na šehidskom dovištu u Solunu kod Olova prisustvovali su i drago viđeni musafir hfz. mr. Aziz ef. Alili glavni imam MIZ Zagreb Republika Hrvatska, koji je svojim učenjem Kur'ana i ilahioja, a posebno ilahijom „Šehidi“ izazvao emocije popraćene suzama prisutnih. Učešće u programu su uzeli i studenti FIN-a u Sarajevu Mirza Ganić ujedno i mujezin GH begove džamije i Ensar Latifović. Dovu za šehide i domovinu proučio je mr. Muhedin ef. Latifović prof. u Isa begovoj medresi u Novom Pazaru.

E.P.