U utorak 22. augusta 2017. godine, delagacija Diyanet Vakufa iz Turske u sastavu: Zeynel Arslan, Yıldırım Beyazıt Bağdatlı i Halil Mülayim, boravili su u Olovu. Povodom posjete bio je priprema za početak izgradnje Kiršehir džamije u Olovu.

Delegaciju Diyanet Vakufa je primio u prostorije MIZ Olovo glavni imam Esad ef. Pepić. Prijemu su prisustvovali i  savjetnika za vjerska pitanja u Ambasadi Republike Turske u BiH Hasana Atlı, mr. Mirsad ef. Kalajdžić, šef Odjela za standardizaciju i evidenciju Rijaseta, Rijad ef. Delić, sekretar Muftijstva sarajevskog i mr. Samed Omerdić, službenik u Uredu savjetnika za vjerska pitanja. d1

Delegacija Diyanet Vakufa je informisala prisutne o toku pripreme za početak  izgradnje gradske džamije u Olovu, koju će zajedničkim sredstvima finansirati Grad Kiršehir i Diyanet Vakuf iz Turske.

d2

Glavni imam je uz dobrodošlicu gostima, naglasio važnost izgradnje gradske džamije u Olovu. Prisutne je informisao da na područiju MIZ Olovo ima 37 džamija i mesdžida. Planira se izgradnja još dva mesdžida u Žunovi i Martinovićima, te naglasio da je za MIZ Olovo veoma važna i velika potreba u gradu izgradnja gradske džamije.

Sekretar Muftijstva sarajevskog Rijad Delić, se u ime muftije sarajevskog dr. Enesa-ef. Ljevakovića zahvalio gostima na posjeti i odluci da Diyanet vakuf i Grad Kiršehir finansiraju izgradnju gradske džamije u Olovu.

Nakon sastanka u prostorijama MIZ Olovo, delegacija je posjetila općinskog načelnika gosp. Đemala Memagića. Načelnik općine Olovo gosp. Đemala Memagića je istakao važnost i želju stanovnika općine Olovo, da izgradnja što prije krene.

d4

Delegacija je obišla lokaciju gradske džamije i fabriku AlmaRas u Olovskim Lukama.

E.P.