Sarajevo, 24. august 2017. (MINA) – Danas se reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović sastao sa delegacijom Medžlisa IZ Kiseljak u kojoj su bili glavni imam Kenan ef. Bajrić, predsjednik Medžlisa IZ Kiseljak Nermin Merhemić i član Izvršnog odbora Medžlisa Nedžad Topalović.

Članovi delegacije su Reisu-l-ulemu upoznali sa aktivnostima Medžlisa ali i sa problemima s kojima se bošnjačka djeca susreću posebno na polju obrazovanja i prava na nacionalnu grupu predmeta. Posebno je naglašen problem nedostatka adekvatnog školskog prostora te činjenica da se bošnjačkoj djeci uskraćuje pravo na korištenje fiskulturne sale.

Gosti su Reisu-l-ulemu informisali i o tome da je uspješno okončana priprema za početak rada vrtića IZ u Kiseljaku koji bi trebao početi sa radom od ovog septembra.

Posebno se razgovaralo o nedavnom napadu na jednu ženu zbog mahrame koju je nosila i Reisu-l-ulema je još jednom naglasio da se ovakvi zločini moraju tretirati kao zločini iz mržnje i da je adekvatno procesuiranje takvih napada najbolji način da se oni zaustave i da se spriječi bilo kakvo dizanje etnički ili vjerski motivisanih tenzija. 24 08 2017 02 reis miz kiseljak