šehidska dova (1).jpg

Pred više od dvije hiljade okupljenih u haremu Solunske džamije gdje se nalazi šehidsko mezarje, 20. augusta 2019. godine, imami olovskog medžlisa i aktivisti Mreže mladih Olovo proučili su mevlud i hatma dovu pred duše šehida. Skupu se obratio glavni imam MIZ Olovo Esad ef. Pepić, koji je prisutnima iskazao srdačnudobrodoslicusa željom da se ugodno osjećaju te između ostalog istakao: „Šehidsko mezarje u Solunu je naš podsjednik na blisku prošlost, orjentir u očuvanju vrijednosti odbrane, utješnik u smiraju uma i duše… Olovski čovjek kroz 21. dovište u ljetnjem periodu, 11 jesenjih mevluda, 40 izgrađenih mesdžida i džamija dokazuje ljubav i snagu u vjeri i domovini.“ 

Skupu se zatim obratio izaslanik sarajevskog muftije prof. dr. Enes ef. Ljevaković, hfz. Mensud ef. Đulović, prof. u Gazi Husrevbegovij medresi u Sarajevu, koji je govorio o doprinosu i značaju šehida u odbrani svoje vjere i domovine. Istakao je potrebu konstantnog sjećanja na doprinos i žrtvu šehida, te potrebu poštivanja njihovih porodica.

Cijeneći značaj i doprinos šehida olovskog ratišta, Medžlis IZ Olovo odredio je 20. august šehidsku dovu, kao centralno i završno dovište  na svom područiju.

Napomenimo da je u sklopu svoje posjete MIZ Olovo hfz. Mensud ef. Đulović u pratnji glavnog imama MIZ Olovo podsjetio i gradilište kompleksa Ahi Evran-i Veli Kiršehir džamiju u Olovu.

E. Pepić