odrzan-centralni-program-manifestacije-dani-bosanske-duhovnosti-karici-202284660.jpg

U haremu Hajdar-dedine džamije na Karićima 30. jula je nakon jacija-namaza održan centralni program manifestacije “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022”.

 

Karići pripadaju Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Vareš i jedno su od tri najveća dovišta u Bosni i Hercegovini, te najveće dovište na području muftiluka sarajevskog.

 

Program je izveden u prisustvu reisul-uleme IZ u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića, muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa i njegovih saradnika, Amela Suljovića, savjetnika člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, glavnih imama sa područja sarajevskog muftiluka, predstavnika Tarikatskog centra predvođenih predsjednikom prof. dr. Ćazimom Hadžimejlićem, te brojnih prisutnih vjernika.

 

Prisutne je na početku programa sadržanog od učenja Kur'ana, mevluda, ilahija i zikra, poselamio glavni imam Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Vareš Ramiz-ef. Zubača, te kratko predstavio aktuelnosti vezane za džamiju na Karićima.

 

Prije prošlogodišnje dove na Karićima je završen kompleks mokrih čvorova sa pet kabina, dok je za ovu godinu planirana izgradnja abdesthane. 

 

– U jedanaestom mjesecu džamija je provaljena, a sva elektroinstalacija je odnešna. Posvećenost saniranju nastale štete nas je usporilo u realizaciji planova za izgradnju abdesthane, na čemu ćemo ako Bog da raditi u narednom periodu – informisao je prisutne efendija Zubača.

IMG-f763ef583e84642714fb5ad186cc83e4-V.jpg - Održan centralni program manifestacije

Kako je istakao, programi poput večerašnjeg svjedoče snazi džemata i vjerničkom vezivanju za džamije.

 

– Želim vam da se lijepo se osjećate na dovištu Karići i da se hairli vratite vašim kućama – poručio je glavni imam Ramiz-ef. Zubača.

 

Prilika za preispitivanje ličnih uzora

 

Prije mevludskog programa prisutnim vjernicima se obratio i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus koji je iskazao riječi zahvalnosti institucijama i pojedincima koji su se stavili na raspolaganje organizaciji manifestacije 

 

– Zahvaljujem reisul-ulemi što je pokrovitelj ove naše manifestacije koja je posvećena bosanskohercegovačkoj duhovnosti. Nju već stoljećima i desetljećima muslimani ovog kraja čuvaju u svom srcu, ali i praktičnoj pobožnosti. Zahvaljujemo se i predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine gospodinu Šefiku Džaferoviću što je pokrovitelj ove manifestacije. Da bi se sve ovo realiziralo, potrebno je imati prijatelje koji to razumiju, pomogli su nas iz BH Telecoma i BH Pošte. Hvala i vakifima i medžlisima koji pomažu ovaj projekat – poručio je muftija Grabus.

IMG-0c4d78356b6749ff67d11275627fa9f5-V.jpg - Održan centralni program manifestacije

Muftija je tokom obraćanja skrenuo pažnju prisutnima na značaj ispravnog izbora životnih uzora.

 

– Mi iz Muftijstva smo sretni što smo večeras s vama. Molim Allaha dž.š. da primi naše dove i da nam snage za slijeđenje sunneta Muhammeda a.s. i slijeđenje naših predaka koji su čuvali islam u domovini, te da nam oni budu primjer kako se čuva i vjera i domovina – zaključio je u formi dove muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

 
Na dovištima se sabiremo i saborujemo

 

Obraćajući se prisutnim vjernicima, reisul-ulema Husein-ef. Kavazović ukazao je na svijest o vremenu i mjestu gdje se nalazimo.

 

– Mi se nalazimo u blagoslovljenom vremenu, u mjesecu muharremu. Za nekoliko dana doći će i Jevmi-ašura, jedini dan koji je Muhamed, a.s. spomenuo i ukazao na njegov fadilet, dan kada su Nuh, a.s. i mala skupina vjernika bili spašeni u lađi nakon potopa i dan kada je Musa, a.s. preveo svoj narod iz Egipta preko Crvenog mora na Sinajsku goru. Poznavati vrijeme i imati pojam o vremenu je obaveza svakog vjernika, jer Allah časti ljude vremenom. Neka vremena je učinio mubarek vremenima i zato svako od nas mora voditi računa o vremenu – kazao je reisul-ulema.

IMG-ca1ddf353dd63150d346fd8bfda80f0b-V.jpg - Održan centralni program manifestacije

Podsjetio je i da je Poslanik, a.s. kazao da su Allahu najdraža mjesta džamije i njihovi haremi.

 

– Nalazimo se u haremu džamije Hajdar dede. Šta nas je to okupilo na ovom mjestu, u ovoj noći? Koja je ljubav koja nas je dovela na ovo mjesto? Koja je vjera koja nas je okrenula prema ovom mjestu? Koja je, čija je dova, koja nas je pozvala na ovo mjesto? Ovo mjesto je mjesto na kojem je živio dobri čovjek, Hajdar dedo, jedan od nas, Božiji rob, čovjek koji je imao pojam o bereketu vremena i mjesta – naglasio je reisul-ulema Kavazović.

 

Kazao je kako su dovišta za nas, bosanske muslimane, mjesta na kojima se sakupljamo, sabiremo, saborujemo.

 

– Ajvatovica, Karići, Djevojačka pećina, Kamengrad, to su naši muslimanski, bosanski sabori. To su mjesta na koja dolazimo iz ubjeđenja, iz vjere, da na ovim mjestima možemo bereket dotaknuti, da na ovim mjestima možemo jedni drugima pogledati u lice i jedni drugima uputiti hajr dovu. Podsjetimo se i da nema ummeta bez vjerovjesnika, svaki ummet će na Sudnjem danu biti prozivan po svom vjerovjesniku. Nema džemata bez imama, bez vođe, bez onog koji staje ispred nas, okrenut svojim prsima prema Allahu Uzvišenom – poručio je, između ostalog, reisul-ulema Kavazović.

 

Nakon mevludskog programa, kelimei-tevhida i predavanja, kijam zikr su održali predstavnici Tarikatskog centra Bosne i Hercegovine.

 

TRADICIONALNA HATMA-DOVA

 

Tradicionalna hatma-dova proučena je dan poslije, u nedjelju nakon podne-namaza, čime će je završena ovogodišnja manifestacija “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022”.

 

Na programa povodom učenja dove prisutnima se obratio glavni imam MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić, koji je poručio kako se dolascima na tradicionalna dovišta evociraju uspomene na generacije onih koji su znali čuvati tradiciju.

 

– Mi smo danas sahibije ove džamije, ali ona tokom godine nije nikad sama; ima svoj ruhanijjet i svoje sahibije. Ova džamija mnogo pamti; brojne generacije čestitih ljudi, alima, hafiza, vakifa, mudraca, pobožnih ljudi koji su stotinama godina ovdje padali na sedždu dragom Bogu – kazao je.

received_374740538072460.jpeg

 

Ovogodišnja manifestacija “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022” počela je 28. jula realizacijom okruglog stola o temi “Bosanska dovišta: Vjera i tradicija”

 

U okviru manifestacije, pored programa u haremu Hajdar-dedine džamije, upriličen je i koncert duhovne muzike u Altundag kulturnom centru u Visokom.