slika 1.jpg

 

Koncert duhovne muzike održan je sinoć u Altundag kulturnom centru u Visokom, što je jedan u nizu događaj u okviru manifestacije Muftijstva sarajevskog “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022”.

 

Muftijstvo sarajevsko tradicionalno u posljednjoj suboti mjeseca jula organizuje program kod Hajdar-dedine džamije u Karićima, Medžlis Islamske zajednice (MIZ) Vareš. Posljednjih nekoliko godina se, uz centralni program pored pomenute džamije, realizuje i nekoliko vjerskih i kulturnih događaja, tako je i sinoć održan spomenuti koncert.

 

Ovom prilikom prisutnim se obratio izaslanik muftije sarajevskog dr. Samed Omerdić, te prenio selame i čestitke muftije sarajevskog prof. dr. Nedžada Grabusa, povodom Nove 1444. hidžretske godine.

 

Naglasio je da je Grad Visoko uvijek baštinio islamsku duhovnost i snagu vjerovanja, te da su na ovom području duhovno usavršavanje, derviši i tesavvuf snažan element tradicije.

 

Dr. Omerdić je, obraćajući se prisutnim, ukazao i na značaj hidžre, podsjetivši na njene poruke. 

 

– Uz vjerovanje Bogu i apsolutno oslanjanje na Njega, hidžra se teba razumijevati u okvirima naših uslova u kojima živimo – istaknuo je dr. Omerdić.

 

slika 2.jpg

 

 

Završavajući svoje obraćanje, dr. Omerdić je uputio dovu da Uzvišeni Allah primi dobra djela koja smo uradili u prošloj 1443. godini, a da nas u novoj hidžretskoj 1444. godini osnaži.

 

Uputio je i dovu da Gospodar podari stabilnost i prosperitet za našu domovinu Bosnu i Hercegovinu, sačuva našu Islamsku zajednicu te ojača naše međuljudske i porodične veze.

 

Učesnici koncerta bili su Mustafa Isaković, Hor Hazreti Hamza te gost iz Turske Furkan Tirasci. Prema riječima prisutnih, ovaj koncert je bio lijep povod za okupljanje, te uz zahvalu Muftijstvu sarajevskom, naglasili su i značaj ovakvih događaja.

 

Podsjećamo, ovogodišnja manifestacija se realizuje pod pokroviteljstvom reisul-uleme Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazovića i predsjedavajućeg Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefika Džaferovića, a sponzori ovogodišnje manifestacije su BH Pošta i BH Telecom. Sponzor koncerta bio je Grad Visoko.

 

Centralni program manifestacije “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2022” uz mevlud i zikr će biti upriličen večeras ispred Hajdar-dedine džamije nakon jacija-namaza.

 

Tradicionalna hatma-dova u Hajdar-dedinoj džamiji će biti proučena sutra nakon podne-namaza.

 

slika 10.jpg

 

 

slika 3.jpg

 

 

slika 4.jpg

 

 

slika 5.jpg

 

 

slika 6.jpg

 

 

slika 7.jpg

 

 

slika 8.jpg

 

 

slika 9.jpg

 

 

slika 11.jpg

 

 

slika 12.jpg

 

 

slika 13.jpg