viber_slika_2022-08-06_13-53-28-947.jpg

 

U olovskom naselju Klinčići danas je svečano otvorena džamija, a džamiju je vakufom Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini proglasio izaslanik reisul-uleme muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija Grabus je ukazao na značaj zajedništva, naglasivši da postoje vrijednosti od kojih se nikada ne smijemo udaljiti i za koje ne smijemo dati da ih iko omalovažava.

 

– Vrijednosti naše domovine, naše Islamske zajednice, neupitne su za sve Bošnjake, za sve muslimane. Mi u Islamskoj zajednici se ne bavimo dnevnom, nego strateškom politikom.

Strateška politika IZ znači da je nezavisna, samostalna Bosna i Hercegovina, jedini garant opstanka našeg naroda, zato je važno da imamo svoju domovinu, vjeru i narod, koji će dalje razvijati svoje vrijednosti – poručio je muftija Grabus.

 

Muftija Grabus je ovom prilikom podsjetio i na riječi reisul-uleme Husein-ef. Kavazovića da je poznavati vrijeme i imati pojam o vremenu i prostoru obaveza svakog vjernika.

– Bošnjaci znaju gdje žive i u kojem vremenu žive. Ovo nije vrijeme u kojem se može reisul-ulemi poručiti da ne govori. Reisul-ulema ne može i ne smije biti ušutkan.

 

Reisul-ulema je simbol našeg jedinstva, našeg zajedništva i on ima obavezu, po Kur’anu, sunetu, ali i po Ustavu IZ da nas sve poziva da vodimo računa kako ćemo proživjeti dunjalučki život i kako ćemo se orijentirati. Važno je da svi znamo i da je institucija reisul-uleme starija od svih političkih partija u Bosni i Hercegovini i da je autonomija IZ uvijek bila svetinja, za koju su Bošnjaci uvijek bili spremni i podržati IZ i stati u odbranu časti i dostojanstva našeg naroda – potcrtao je muftija Grabus.

 

muftija-grabus-na-otvorenju-dzamije-u-klincicima-strateski-put-iz-je-nezavisna-bih-autonomna-iz76855.jpg

 

Muftija je ovom prilikom ukazao i na odliku Bošnjaka da poštuju drugo i drugačije, te da se, čuvajući džamije kao simbole, jednako odnose i prema drugim sakralnim objektima.

 

– To je u našem identitetu i u našoj naravi. Kao što čuvamo naše džamije, čuvamo svetost i dignitet svih vjera u Bosni i Hercegovini. Ali simboli, kao što su džamije, su nedodirljivi. Niko nema pravo da nas omalovažava i da govori o tome da iz naših džamija širimo radikalizam, a činjenica je da nema miroljubivijeg naroda od Bošnjaka. U najtežim vremenima smo to dokazali – kazao je muftija.

 

Dodao je da su Bošnjaci svjesni dara od Boga da na malom teritoriju žive različitosti. – Mi danas nemamo dilemu ko smo, i niko ne smije ni pomisliti da nas može ponovo dovesti u situaciju da se mi nećemo jasno i glasno, izjašnjavati o svom identitetu i da ćemo artikulirati svoje interese.

 

Muslimani BiH su bili sposobni da dođe islam, da ga žive i da drugima objašnjavaju, to potvrđujemo i ovdje u Klinčićima, kao što hoćemo da razumijevamo procese i da živimo u pluralnoj, demokratskoj, slobodnoj državi BiH, ali državi u kojoj i muslimani imaju svoja prava – istaknuo je u govoru.

 

viber_slika_2022-08-06_13-53-29-347.jpg

 

Muftija je, osvrnuvši se na doprinos mnogih u izgradnji džamije u Klinčićima, kazao kako iza svakog uspješnog projekta stoje ljudi.

 

– U našem narodu uvijek ima onih koji su spremni izgraditi simbol. Bošnjaci vole bajrame, ali vjerovatno poslije bajrama, nema veće radosti u našem narodu od otvorenja džamije. Džamije su naše kuće, Božije kuće. Kad dođemo u džamiju, dođemo Allahu u goste, i mora biti neko ko brine u džamiji. Mihrab znači duhovno ratište, imam čuva to mjesto, zato što se čovjek uvijek bori s dobrim i lošim slabostima i silama. Mihrab od nas traži da ostavimo sve slabosti, zato mihrab mora imati imama. Imam čuva džamiju, da se u džamiji govori o onome što je dobro, što nas poziva na zajedništvo, što nas poziva da budemo dostojanstveni i s dignitetom, i kada je to potrebno da branimo svoj identitet – kazao je muftija Grabus, te čestitao vjernicima, uputivši dovu da džamija u Klinčićima uvijek bude mjesto koje će širiti svjetlost.

 

viber_slika_2022-08-06_13-51-29-348.jpg