IMG 9764 696x464

U petak 01. decembra 2017. godine u Carevoj – Sultan Fatihovoj džamiji u Sarajevu održana je tradicionalna  mevludska svečanost, u sklopu XIII-te manifestacije Dani o Allahovom Poslaniku “Selam, ya Resulallah”.

Ovom tradicionalnom mevludu prisustvovali su brojni vjernici a mevludski program su izveli imami MIZ-e Sarajevo te gosti učači iz Republike Turske Hasan Koylu i Hasan Ozayranci. Predavanje je održao glavni imam Medžlisa islamske zajednice Sarajevo, dr. Ferid ef. Dautović, posjetivši prisutne na važnost očuvanja tradicije, mevluda putem kojeg  iskazujemo ljubav Poslaniku, s.a.v.s. Kroz svoje predavanje dr. Dautović se prisjetio događaja u vrijeme Poslanika, s.a.v.s. kroz primjere odvraćanja od ljutnje i srdžbe. Također, dr. Dautović je podsjetio  mlade kolika je važnost poslušnosti prema roditeljima.

Ovom mevludu, pored gostiju, prisustvovao je ataše za vjerska pitanja pri ambasadi Republike Turske Hasan Atli. Po završetku programa, dr. Dautović je gostima iz Turske uručio simbolične hedije kao znak zahvale za učešće na mevludima u sklopu XIII-te manifestacije Selam, ya Resulallah.

Dan mevluda jedan je od najradosnijih dana za muslimane jer Poslanikovo rođenje predstavlja početak ispunjenja duhovne zrelosti čovječanstva. Njegovim rođenjem i pojavom najmirisnije ruže na drvetu poslanstva najavljen je završetak poslaničkog ciklusa. Muhammed a.s. se odlikovao održavanjem ravnoteže između duha i materije, srca i duše, života i smrti, te je čovječanstvu vlastitim primjerom posvjedočio univerzalno načelo “da bi se djelovalo dobro, mora se biti dobar, da bi se savladao svijet, valja najprije savladati samog sebe”.