U Sarajevu je danas okončano Treće takmičenje polaznika Škole hifza Muftijstva sarajevskog, na kojem je u najtežoj kategoriji “Hifz pet džuzeva” pobijedio Muhamed Muhamed.

Mnogo mi znači ovo današnje takmičenje. Želim posebno zahvaliti svom muhaffizu hafizu Sadrudinu Išeriću, uvaženom muftiji prof. dr. Nedžadu Grabusu i Školi hifza Muftijstva sarajevskog. Drago mi je što smo se danas družili i takmičili. Za ovo takmičenje je potrebno mnogo truda, odricanja i ulaganja, ali se na kraju trud isplatio – kazao je Muhamed.

Dodao je kako je presretan što je bio dio ovog takmičenja, te da mu je cilj da postane hafiz cijelog Kur'ana Časnog.

Više od 40 učesnika takmičilo se u pet kategorija: “Hifz Amme džuza od 1. do 6. razreda”, “Hifz Amme džuza od 6. do 9. razreda”, “Hifz dva džuza”, “Hifz tri džuza” i “Hifz pet džuzeva”.

U prvoj kategoriji prvo mjesto osvojila je Meriha Drkić, drugi je bio Madžid Zalihić, a treći Hamza Mustafić. U drugoj kategoriji najbolja je bila Naida Kadrić, drugi je bio Zinedin Memišević, a treća Sina Letuka.

U kategoriji “Hifz dva džuza” najbolji je bio Ahmed Hassan, druga je Rania Botulja, a treća Merjem Karamustafić, dok je u kategoriji “Hifz tri džuza” pobijedio Hamza Drkić, druga je bila Nedžla Boudellaa, a treći Omar Hassan.

Pobjednik kategorije “Hifz pet džuzeva”, kako smo već naveli, jeste Muhamed Muhamed, druga je Rabija Serdarević, a treća Sara Rešidović.

Predsjednik Ocjenjivačke komisije hafiz Mensud Đulović je kazao da su takmičari pokazali izuzetan nivo znanja u tedžvidu i hifzu Kur'ana.

Naglasio je da se radi o osnovnoškolskom uzrastu koji će imati priliku da u narednom periodu rade na poboljšanju izgovora harfova, tedžvidu i hifzu Kur'ana.

– Zadovoljstvo je biti na ovakvom skupu. Ono čemu smo danas svjedočili je, ustvari, vrhunac neumornog rada entuzijasta, kolega imama i hafiza, koji uporno provode vrijeme i druže se sa mladim ljudima i djecom kroz Školu hifza. Na taj način grade ljubav prema Kur'anu kod mladih i razvijaju jedan poseban odnos prema Božijoj Riječi. Rekao bih da su pobjednici u kategorijama oni koji su bili malo otporniji na pritisak i tremu – kazao je hafiz Đulović.

Koordinator Škole hifza Muftijstva sarajevskog hafiz Sadrudin Išerić je naglasio da je takmičenje prilika da se naučene stranice utvrde. U samom procesu učenja, kako je kazao, učestvuju kako takmičari, tako i njihove porodice i muhaffizi u školama hifza.

– Takmičenje samo po sebi nije svrha, ali je prilika da se naučeni džuzevi ojačaju, koji se sigurno ne bi tako utvrdili da nije takmičenja. Kao što su takmičenja iz drugih oblasti, matematike, fizike prilika da dijete više radi, to je i slučaj s takmičenjem u hifzu. Nama je važno da djeca budu sigurna kada nauče stranice napamet da mogu naći modus da uče dalje, a u konačnici cilj je da nauče cijeli Kur'an napamet. Škola hifza Muftijstva sarajevskog je od 2017. godine izvela 26 hafiza Kur'ana, a na stotine je onih koji su naučili jedan džuz – naveo je hafiz Išerić.

Neposredno prije takmičenja koje je počelo jutros učesnicima se obratio i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, ističući važnost uloge muhaffiza, ali i sami značaj održavanja ovog skupa.

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus

Između ostalog, takmičarima je poručio “da su svi pobjednici”.

Naša stara ulema je govorila “Nauči to napamet, a kasnije će ti se samo kazati”. Kada učimo prve stranice, prve sure napamet, možda ne razumijemo, ali bereket Božije riječi Kur'ana polahko čini nas i naš život blagoslovljenim i omogućava nam da na takav način mijenjamo sebe i svoju okolinu. Ovo jeste takmičenje, ali nije takmičenje u klasičnom smislu. Poslije ovog takmičenja pobjednici su sretni, a oni koji nisu dobili prvo mjesto, nikad nisu ljuti. U sportu ima puno ljubomore, u učenju Kur'ana ne treba biti. Ovdje su svi pobjednici. Sama činjenica da ste došli ovdje, volite Kur'an, učite Kur'an znači da su i roditelji i djeca ovdje pobjednici – kazao je muftija Grabus.

Muftijstvo sarajevsko se ovom prilikom zahvaljuje dr. Džemalu Moslehu, direktoru Fondacije “Hifz Časnog Kur'ana” kao i privredniku gosp. Suadu Drpljaninu na značajnoj finansijskoj podršci kako današnjeg takmičenja tako i cjelokupnog rada Škole hifze Muftijstva sarajevskog.

(Preporod.info)