np 5 800x533

U periodu od 14-16. juna 2019. godine, u Novom Pazaru pod pokroviteljstvom Rijaseta IZ u BiH i Uprave za vjerske poslove održani su 3. Susreti Mreže mladih, pod nazivom „Mladi-promotori pozitivnih društvenih vrijednosti.“

Susreti su započeli okupljanjem ispred Careve džamije u petak u 10 sati, i odlaskom u Gazi Husrev-begovu biblioteku gdje su se prisutni mladi susreli sa reisu-l-ulemom dr. Husejnom Kavazovićem, koji im se tom prilikom obratio i uputio važne poruke pred polazak u Sandžak, ali i za njihov život općenito.

Nakon toga sa dva autobusa mladi kreću prema Sandžaku. Prvo odredište na kojem se zaustavljaju jeste Rogatica gdje su klanjali džumu zajedno sa našim povratnicima u taj dio BiH, a koju je predvodio Amel-ef. Kozlić, koji je uputio jako važne poruke prisutnima, a poslije džume se i obratio mladima.

U Novi Pazar, nakon kraćih pauza, stižemo u predvečerje. Mladi se smještaju u medresu Gazi Isa-beg, i odlaze na večeru, a preostalo slobodno vrijeme koriste za odlazak u grad.

U subotu klanjanjem sabah namaza i sa doručkom mladi započinju dan sa dosta aktivnosti. Na Fakultetu za islamske studije okupljenoj omladini se obratio dr. Enes Svaraka kao moderator, a potom domaćin muftija dr. Mevlud Dudić te direktor Uprave za vjerske poslove Ismail-ef. Smajlović. Nakon toga su uslijedila izlaganja dr. Enesa Svrake, dr. Safije Malkić, Ismail-ef. Smajlovića, dr. Envera Gicića, i mr. Mirze-ef. Mešića. Svi izlagači su na zadate teme mladima uputili važne i za ovo vrijeme aktuelne poruke. Nakon podne-namaza i ručka uslijedila je posjeta Internacoinalnom univerzitetu u Novom Pazaru. Poslije ikindije-namaza upriličeno je druženje sa akademikom dr. Muamer ef. Zukorlićem na FIS-u, koji je održao predavanje, a poslije toga odgovarao na pitanja prisutne omladine.

Poslije toga mladi odlaze na večeru i akšam-namaz, nakon čega je u zgradi Mešihata je održana promocija knjige: „Značaj čovjeka, smisao i način realizacije svrhe“ autora Mustafe Prljače. Promotor knjige je bio mr. Meho-ef. Šljivo.

Nakon toga dr. Enes Svraka je iznio zaključke trećih Susreta Mreže mladih, a to su: Mreža mladih mora dobiti pravni naziv na području IZ u BIH; Promocija univerzalnih vrijednosti – vjera, moral, znanje;Putem mreže je potrebno ustrajatati iz domena humanitarne oblasti; U cilju koordinacije i promocije aktivnosti raditi na uspostavi digitalne platforme mladih; U narednom periodu, konceptualno unaprediti susret Mreže mladih iznesenih prijedloga i Planirati program tj. projekat planske i organizacione Mreže mladih na nivou Mešihata IZ u Srbiji i Rijaseta IZ u BIH.

Nakon toga uslijedilo je klanjanje jacije-namaza I odlazak u grad. U nedjelju nakon sabah-namaza i doručka mladi se pakuju i zajedno sa domaćnima kreću za Sjenicu, gdje su posjetili Sjeničko jezero Uvac i organizaciji domaćina imali zajednički ručak nakon podne-namaza. Po završetku ručka mladi kreću nazad u BiH.

Domaćini zajedno sa Upravom za vjerske poslove su se zaista potrudili da sve bude na nivou. Mladi su zadovoljni i istakli su želju za još ovakvih i sličnih susreta na kojima će učiti, upoznavati druge i graditi nova prijateljstva, itd. Na ovim susretima učešće su uzeli mladi iz svih djelova naše Domovine i mladi iz Srbije i Hrvatske. Svoje učešće uzeli su mladi iz sarajevskog muftijstva, njih 17. Ovim putem se zahvaljujemo Upravi za vjerske poslove i Mešihatu IZ u Srbiji na svemu što su učinili i uradili.

www.sarajevskimedzlis.ba