imami-miz-sarajevo-o-tradiciji-ucenja-hafiskih-dova13326.jpg

Idealna slika ljudskih postupaka na dunjaluku je slika čovjeka koji svakodnevnicu tumači Objavom i tim tumačenjem usmjerava vlastito ponašanje.

 

Za ovakav stav je, uz vjeru i namjeru, potrebno dobro poznavanje sadržaja Objave. Ovo je jedan od razloga zbog čega hafizi Kur'ana imaju posebno mjesto u našim društvima.

 

Nosioci ove časne titule su svojom upornošću tokom učenja, ali i svojim cjeloživotnim ponašanjem primjer onima koji primjere znaju izabrati.

 

Tokom proteklih dana svjedočili smo značajnom broju manifestacija povodom promocija novih hafiza na području našeg muftiluka, što je dobra motivacija ponosu porodica, članova džemata i cijele Islamske zajednice.

 

U nastavku teksta podsjećamo na pet nedavno održanih hafiskih dova.

 

U džamiji džemata Donji Hadžići (MIZ Sarajevo), 19. juna je proučena hafiska dova hafizu Hamzi Attaru, učeniku Gazi Husrev-begove medrese. Podsjećamo, hafiz Hamza Attar uspješno je okončao polaganje hifza pred Komisijom Rijaseta IZ u BiH krajem maja ove godine. 

hafiska-dova-hamzi-attaru22521.jpg

 

U Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, 14. juna je proučena hafiska dova hafizi Zerisi Pleh, drugoj hafizi u svojoj porodici, nakon sestre hafize Dženise i učenici drugog razreda Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu.

proucena-hafiska-dova-zerisi-pleh83297.jpg

 

U džamiji Medrese “Osman ef. Redžović” 12. juna je proučena hafiska dova Strika Amri iz Kaknja. Hafiza Amra je 19 hafiz medrese, “Osman ef. Redžović”, a muhaffiz joj je hafiz Zijad Dervić kojem je Amra peti kandidat promoviran u zvanje hafiza Kur'ana.

visoko-hafiska-dova-strika-amri35332.jpg

 

U džematu naselja Bačićko Polje u Sarajevu 12. juna je upriličena svečanost hafiske dove na kojoj je predstavljen novi hafiz Hamza Ćelović, čiji je muhaffiz imam ovog džemata, hafiz Abdusamed ef. Podojak.

sarajevo-hafiska-dova-hamzi-celovicu70003.jpg

 

U Centralnoj džamiji u Vogošći, 20. juna, proučena je hafiska dova Vedadu Čolakoviću, svršeniku Gazi Husrev-begove medrese, sada studentu Elektrotehničkog fakulteta u Sarajevu.

IMG-a7fd64f793fc6bfb9d938f3424c8507c-V.jpg

 

Čestitamo novim hafizima i molimo Gospodara za ustrajnost u njihovim postupcima kako bi na najbolji način nosili ovo časno zvanje.