IMG_0292.jpg

U Memorijalnom centru Kamičani u Kozarcu jučer je klanjana dženaza i obavljen ukop šest šehida Prijedora, ubijenih u teškim zločinima 1992. godine.

Nakon skoro tri decenije danas su dostojanstveno ukopani Rifet (Huseina) Hirkić (1960.), Jasim (Ismeta) Fazlić (1950.), Mirsad (Ismeta) Fazlić (1963.), Enes (Idriza) Denić (1965.), Esad (Šaćira) Garibović (1967.) i Nihad (Sulejmana) Memić (1973.).

Pet žrtava je ekshumirano na lokalitetu Korićanske stijene, dok je tijelo Enesa Denića pronađeno na lokalitetu Jablanica-Prosara, kod Bosanske Gradiške.

IMG_0387.jpg

Dženazu je predvodio reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini dr. Husein ef. Kavazović, koji je u obraćanju prisutnim podsjetio da nije lahka spoznaja da nismo bili dovoljno jaki da ubijene zaštitimo od onih koji prema njima nisu imali ni samilosti ni suosjećanja.

– Zato nikada više ne smijemo dozvoliti da budemo slabi i da o svojoj sudbini ne odlučujemo oslonjeni na Boga i svjesni vrijednosti slobode. Oni koji su te stravične zločine činili računali su na to da će njihova zlodjela prekriti zelena bosanska trava i da će vrijeme izblijediti sjećanje na njihove priče. Da će istina ostati zakopana u ilovači Tomašice i drugih masovnih grobnica. Mi danas okupljeni ovdje garant smo da se to neće desiti – poručio je reisu-l-ulema.

Naglasio je da moramo nastaviti s kazivanjem istine o onome što se dešavalo i potruditi se ispričati priču o svakome od onih nevino ubijenih.

– A ako mi ne budemo na nivou zadatka i ne ispričamo svaki detalj našeg stradanja, pa znajte da je se Svemogući u svojoj svetoj Knjizi zarekao da se na Danu sudnjem sa ovog svijeta neće moći sakriti ni koliko zrno gorušice. Mi kao muslimani vjerujemo da će doći dan kada će zlotvori pogledati svoje žrtve u oči i pred njima polagati račun za svoja nedjela. Ta vjera u konačnu pravdu nas nikada ne napušta i ona nam daje snagu da u svojoj borbi istrajemo – kazao je reisu-l-ulema.

Ocijenio je da su stravični zločini u dolini Sane i širom Bosne najbolji dokaz da je Genocid u Srebrenici bio samo završni čin udruženog zločinačkog poduhvata sa genocidnom namjerom uništenja Bošnjaka na njegovim historijskim prostorima.

– Sve čemu smo ovdje svjedočili 1992. godine govori o tome da zločini nisu bili sporadični ili incidenti, nego da se radilo o zločinačkom projektu koji je brižljivo planiran i ponavljan u svakoj općini u kojoj se goloruki građani nisu uspjeli organizovati i odbraniti. Danas smo opet svjedoci kako se taj karakter agresivnog rata pokušava sakriti, a istina prekrojiti. To je samo nastavak rata drugim sredstvima –  kazao je reisu-l-ulema.

Ali, kao što u ratu na zločine nismo odgovorili zločinima, dodao je reisu-l-ulema, tako i danas naš odgovor na mržnju ne može biti mržnja.

– Drago nam je vidjeti da se život vraća na ove prostore. Mi ne znamo šta donosi sutra. Bitno nam je sačuvati svijest našeg naroda o vjeri, domovini i pripadnosti našem narodu. Ta svijest će se prije ili kasnije vezati sa rodnom grudom, čak i kod onih koji danas možda ne žive ovdje. Danas smo ovdje da dostojanstveno pokopamo žrtve najgorih oblika zločina na prostoru doline Sane. Došli smo da podijelimo bol i patnju njihovih najmilijih. Došli smo i da ohrabrimo naše povratnike. Tu smo i da ohrabrimo naše komšije da se zajedno suočimo sa istinom, da jasno osudimo zločince i njihove političke projekte i da se zajedno okrenemo izgradnji bolje budućnosti – kazao je reisu-l-ulema.

Prema njegovim riječima, svi imaju obavezu da učine sve da niko nikada ne proživi ono što su Bošnjaci proživjeli na ovim prostorima.

– To treba biti lekcija ne samo za nas nego i za čitav svijet – kazao je reisu-l-ulema.
IMG_0301.jpg

Današnjoj dženazi prisustvovale su i muftije, glavni imami i imami koji su učestvovali u realizaciji prigodnog programa koji je prethodio dženazi.

Također, bili su prisutni i predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović, predsjednik Stranke demokratske akcije i zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Bakir Izetbegović, podpredsjednik bh. entiteta RS Ramiz Salkić, federalni ministar raseljenih osoba i izbjeglica Edin Ramić, poslanik Poslaničke grupe “Zajedno za BiH” u Narodnoj skupštini RS Senad Bratić, predsjednik Skupštine Grada Prijedora Ajdin Mešić, te brojne druge zvanice i diplomate.

IMG_0289.jpg

Zbog pandemije koronavirusa i obaveznog poštivanja donesenih mjera svi prisutni su trebali da se pridržavaju epidemioloških mjera nošenja maske i držanja distance.

U okviru obilježavanja Dana sjećanja na ubijene Prijedorčane, u Kamičanima je otvorena i izložba fotografija satova pronađenih tokom ekshumacije žrtava iz masovnih grobnica, pod nazivom “Kad je vrijeme stalo” autora Muje Begića.

Do sada su posmrtni ostaci ubijenih Prijedorčana pronađeni na 499 lokacija, u 73 masovne grobnice, na području 10 općina i tri države.

 (Preporod.info)