21-07-2020-03-briga-posjeta-sarajevo.jpg

U utorak 21.7.2020. godine šef Ureda za društvenu brigu Rijaseta Islamske zajednice u BiH gosp. Ibrahim Malanović  posjetio je glavnog imama MIZ Sarajevo dr. Abdulgafar ef. Velića.

 

Na početku sastanka  gosp. Malanović je čestitao glavnom imamu na nedavnom preuzimanju ovog velikog i časnog amaneta, što je bio i neposredni povod posjete, te istakao zadovoljstvo dosadašnjom saradnjom, kako  realiziranim tako i pokrenutim projektima i aktivnostima na području Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Posebno je istakao pilot projekat kućne njege za stare i iznemogle koji se u 2020. godini zajednički realizira, te aktivnost direktne podjele pomoći građanima koju Ured putem Medžlisa periodično distribuira. Podsjetio je i zajedničke ramazanske aktivnosti podjele iftara džematlijama koje su uspješno realizovane kao aktivnost Mreže mladih.

 

Glavni imam dr. Abdulgafar ef. Velić se zahvalio na posjeti gosp. Malanoviću naglasivši da su projekti Ureda za društvenu brigu zajednički projekti svih institucija Islamske zajednice, pa tako i medžlisa, te su kao takvi jako važni za naše džematlije u smislu direktne pomoći onima kojima je potrebna, ali i omogućavanja da se pomogne i sudjeluje u činjenju dobra. To je posebno važno za mlade koje želimo naviknuti na konstantno činjenje dobročinstva, jer je to dio našeg vjerničkog bića i identiteta.

 

Na kraju sastanka  je razgovarano o mogućnostima saradnje na novim projektima i aktivnostima, a koji se tiču brige o starijim, edukaciji mladih i njihovom aktivnom učešću u svim aspektima rada, te potrebi  konstantne brige o rubnim (povratničkim) dijelovima Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo. Ovo posebno u predstojećim zajedničkim bajramskim aktivnostima podjele bajramskih paketića djeci, o čemu je, također, bilo riječi.

 

Sastanku su prisustvovali i g-đa Emina Bešlija, stručni saradnik pri Uredu za društvenu brigu, pomoćnici glavnog imama Elvedin Klisura i Miralem Babajić, te Ferid Ganić koordinator za društvenu brigu pri Medžlisu Islamske zajednice Sarajevo.