U nedjelju, 21. januara 2024. godine pomoćnik muftije sarajevskog za vjerske poslove i obrazovanje dr. Samed Omerdić, u pratnji predstavnika Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo mr. Malika Šljive, posjetio je mektebe u sarajevskim džematima: Gornji Velešići, Šip, Jezero, Sedrenik i Vrbanjuša.

Dr. Omerdić je mekteblijama prenio srdačne selame muftije sarajevskog dr. Nedžada Grabusa te im uputio riječi podrške na opredjeljenju i ustrajnosti u usvajanju mektebskog gradiva kao i stjecanju temeljnih vrlina lijepog islamskog ponašanja. Obraćajući se polaznicima mektebske pouke, Dr. Omerdić je govorio o značaju izgradnje muslimanske ličnosti, pri čemu je konstatovao da mekteb zauzima posebno mjesto i ima nezamjenjivu ulogu u odgojno-obrazovnom sistemu Islamske zajednice. Mekteb i dalje ostaje najjača veza između djeteta i njegove vjere. Najvažnija uloga mekteba jeste da dijete trajno poveže s našom vjerom i učenjem islama kroz lijepi odgoj i čvrstu spoznaju svog identiteta.

Polaznici mektebske pouke su tokom posjete pokazali zavidan nivo usvojenog gradiva u učenju Kur'ana (kiraet), kur’anskih sura kao i općeg poznavanja islama. Dr. Omerdić je posebno čestitao svojim kolegama muallimima na predanom i veoma uspješnom radu i iskazao zahvalnost roditeljima na podršci i saradnji.

Nastava u sarajevskim mektebima zasnovana je na planu i programu odgojno-obrazovnog rada Islamske zajednice u BiH, kroz koji se djeca upoznaju s osnovnim načelima naše vjere. Cilj mektebske pouke jeste da se polaznicima mekteba, na temelju Kur’ana i sunneta, usadi islamski kodeks ponašanja i življenja. Mekteb u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine ima dugu tradiciju, preživio je razna burna vremena bošnjačke povijesti te se s pravom može reći da nijedna druga vrsta škole i podučavanja najmlađih nema toliko dug kontinuitet rada. Mekteb je emanet koji se mora čuvati i prenositi budućim generacijama. Uz Allahovu pomoć i milost, iz mekteba će i dalje izlaziti djeca koja će stasavati u vrijedne ljude, sigurne u sebe, poštene, moralne i čestite osobe koje će dostojanstveno govoriti o svojoj vjeri i naciji. Oni su naša budućnost.