mm1.jpg

U organizaciji Mreže mladih Muftijstva sarajevskog ispred Istiklal džamije u Sarajevu održan je okrugli sto na temu „Život poslije genocida“. Okrugli sto je doprinos Mreže mladih obilježavanju 25. godišnjice genocida nad Bošnjacima. Učesnici su bili potpredsjednik entiteta RS Ramiz Salkić, dr. Admir Mulaosmanović i Muhamed ef. Memić, svjedok genocida u Srebrenici.

Glavni imam MIZ Sarajevo Abdulgafar ef. Velić kazao je da je cilj ovog događaja bio sa mladima voditi diskusiju o tome kako organizovati život poslije genocida, kako pomoći našem narodu i našoj domovini.

„Tema Srebrenice je za nas izuzetno važna, a mladi treba da tretiraju važne teme. Srebrenica je naša najbolnija rana i u ovom vremenu smo posebno tužni, jer je naš narod cjelina. Naša rana traži veću angažiranost, veću borbu, bolju uvezanost, zajednički rad, popravljanje našeg stanja, našeg naroda i davanje doprinosa našoj domovini“, izjavio je ef. Velić.

Ramiz Salkić je ovom prilikom naglasio da je važno da svi zajedno radimo na njegovanju kulture sjećanja.

„Važno je da govorimo o onome što se desilo i da budemo svjesni da nama niko neće riješiti naše probleme, nego da ih mi sami moramo rješavati a između ostalog jedan od gorućih problema je ostanak ljudi na terioriji na kojoj su se vratili, borba za radna mjesta, borba za preživljavanje, borba za statusna pitanja, sve su to pitanja o kojima svi trebamo razmišljati i govoriti“, poručio je Salkić.

Dr. Mulaosmanović iskazao je svoje zadovoljtsvo zbog učešća na ovom događaju.

„Kada govorimo o kulturi sjećanja, to u prvom planu treba biti prema mladim ljudima, jer to su oni koji će ubrzo obavljati razne funkcije u društvu i trebati se postavljati prema pitanju genocida, prema pitanju istrajavanja u traženju pravde i zbog svega ovoga drago mi je da sam govorio o ovoj temi pred ovim skupom“, kazao je Mulaosmanović.

Muhamed ef. Memić je sa prisutnima podijelio svoja sjećanja i iskustva.

„Fokus mog govora je poziv mladima da ne zaborave svoju historiju, da ne zaborave genocid, da uvijek to imaju na umu. Želio sam ih upoznati kako i mlad čovjek, u godinama u kojima sam ja bio za vrijeme dešavanja u Srebrenici, može dati svoj doprinos u odbrani države i iskusiti sve ono što rat donosi. Cilj mi je da s mladima pokušamo revitalizirati sjećanje na Srebrenicu i na ono što se dešavalo na prostoru cijele Bosne i Hercegovine“, poručio je Memić.

 

mm6.jpgmm5.jpgmm4.jpgmm2.jpg