protokol-o-saradnji-1-1160x773.jpg

U četvrtak, 9. jula, u prostorijama Službe za vjerske i odgojno-obrazovne poslove Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo, održan je sastanak između predstavnika Medžlisa IZ Sarajevo na čelu sa glavnim imamom, dr. Abdulgafar-ef Velićem, i predsjednikom Medžlisa, Jusufom Zahiragićem, te sa glavnim imamom Medžlisa IZ Srebrenica, Damir-ef. Peštalićem. Pored glavnog imama i predsjednika, musafira iz Srebrenice dočekali su i sekretar Medžlisa IZ Sarajevo, Muhamed Memić, kao i pomoćnici glavnog imama, Elvedin-ef. Klisura i Ammar-ef. Bašić.
Tema sastanka je bio dogovor saradnje i zajedničkog djelovanja između dva medžlisa, kroz različite aktivnosti. Iako je ova saradnja već godinama unazad uspješna, dogovoreno je da ona bude realizirana kroz uspostavljanje zvaničnog protokola o saradnji.

Ovom prilikom glavni imama Medžlisa IZ Sarajevo, dr. Abdulgafar-ef. Velić je rekao: „Svake godine u julu Bošnjaci otvraju svoju najdublju i najbolniju ranu, ranu koja se zove Srebrenica. Stoga smo u ovim danima posebno osjetljivi i tužni jer je naš narod jedna cjelina i jedno tijelo. To naše ranjeno tijelo traži od nas veću angažiranost, borbu i zajedništvo. Stoga smo danas u medžlisima Sarajevo i Srebrenica u istom saffu. Dogovorili smo brojne zajedničke aktivnosti u vjerskom, prosvjetnom, kulturnom, humanitarnom segmentu. Naš cilj je uvezivanje, pomaganje, međusobno popravljanje, jačanje, otvaranje, pobjeda. Molim dragog Boga da nam podari smirenost i da u našim redovima bude lijepe riječi, razumijevanja, povjerenja, bratske podrške a u konačnici i pobjede.“

Predsjednik Medžlisa IZ Sarajevo, Jusuf Zahiragić, rekao je da je ozvaničenje ove dugogodišnje saradnje inicirala Skupština Medžlisa IZ Sarajevo, a formalno je opredmećena kroz Izvršni odbor Medžlisa. On je iskazao svoju želju i nadu da saradnja bude što šira i dugotrajnija.

Rukovodilac Službe za administrativne i pravne poslove, sekretar Muhamed Memić, naglasio je da će ova saradnja biti ozvaničena u periodu koji je pred nama, te da se ovim želi postići jedna vrsta bratimljenja, u administrativnom, kadrovskom i finansijskom smislu, gdje će Medžlis IZ Sarajevo biti podrška projektima Medžlisa IZ Srebrenica.

Na kraju sastanka obratio se i glavni imama Medžlisa IZ Srebrenica, Damir-ef. Peštalić, koji je u Srebrenici još od 2003. godine preživio razna iskustva u nastojanju da pomogne naš narod i Zajednicu ovog kraja. Damir-ef. se prisjetio da je prvo džube i ahmediju još na početku svog djelovanja u Srebrenici dobio od Medžlisa IZ Sarajevo, te se još jednom zahvalio na kombiju kojeg je sarajevski Medžlis donirao za potrebe pogrebnih usluga kojim se i danas koriste. Istakao je da posebno cijene one koji brinu o Srebrenici, te iskazao da im je pomoć najpotrebnija kroz dva pravca. Prvi je da pomognemo zadržati ljude i kadrove u Srebrenici, a drugi pravac djelovanja je što više te kadrove uključiti u raznorazne seminare, edukacije, putovanja jer oni sami to nisu u stanju iznijeti.

protokol-o-saradnji-3.jpgprotokol-o-saradnji-2.jpgprotokol-o-saradnji-4.jpg