Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus u proteklih nekoliko dana upriličio je brojne ramazanske posjete i aktivnosti, zajedno sa svojim saradnicima.

Naime, muftija Grabus jučer je posjetio Knežinu, Medžlis Islamske zajednice Kaljina, gdje je održao hutbu i predvodio džuma-namaz. Obraćajući se prisutnim vjernicima, muftija je podsjetio na blagodati ramazana, ukazavši na činjenicu da je ovo odabrano vrijeme prilika da dođemo do visoke razine pobožnosti i duboke svijesti o Božijoj sveprisutnosti.

Također, muftija je ovom prilikom razgovarao s džematlijama ovog povratničkog medžlisa o svakodnevnom odvijanju vjerskog i društvenog života, ali i izazovima s kojima se suočavaju. Poručio je da je Knežina mjesto koje zaslužuje da mu se vraćamo.

Hutba muftije Grabusa u Knežini

Nakon toga, muftija Grabus je sa saradnicima, kao i muderrisima Gazi Husrev-begove medrese u Sarajevu i Medrese “Osman-ef. Redžović” posjetio Medžlis Islamske zajednice Fojnica. Teravih-namaz je klanjao s vjernicima u Čaršijskoj džamiji, dok su saradnici i muderrisi obišli druge džemate fojničkog medžlisa, u kojima su održali prigodna obraćanja.

Muftija Grabus je u četvrtak bio gost tradicionalnog iftara kojeg organiziraju Muftijstvo travničko i Elči ibrahim-pašina medresa u Travniku. Iftaru su prisustvovali predstavnici vjerskog, političkog, obrazovnog, privrednog, društvenog i kulturnog života.

Iftar u Travniku

Ramazanske posjete će biti nastavljene i u predstojećim danima ramazana.