IMG 1423

U četvrtak 08. marta 2018. godine delagacija Medžlisa Islamske zajednice Fojnica posjetila je Muftijstvo sarajevsko. U delegaciji su bili Edin-ef. Rojo glavni imam, Ramiz Meša predsjednik Izvršnog odbora i Azem Huseinbašić sekretar Općine Fojnica.

Prilikom posjete gosti su Muftiji predstavili aktivnosti Medžlisa Fojnica, posebno ističući početak ponovne izgradnje vakufsko-administrativnog centra ”Medresa” u Fojnici. Obnova ovog objekta bit će finansirana od Generalne direkcije vakufa Turske, a planirano je da kamen temeljac bude položen 15. aprila 2018. godine u sklopu manifestacije ”Dani vakufa”.

Prema historijskim izvorima izvjesni Šaban ef. sagradio je džamiju 1666. godine a nakon toga je dao sagraditi medresu i tekiju u Fojnici.Tekiju su zapalili četnici prilikom povlačenja 1945. godine nakon čega više nije obnavljana. Postojeća zgrada medrese izgrađena je 1906. godine.

Sredstva za njenu izgradnju obezbijedila je Vakufska direkcija da bi je 1945. god. komunističke vlasti oduzele od Islamske zajednice. Aktom o nacionalizaciji, medresa je nacionalizovana 1959. god. Jedan period zgrada Medrese je korištena kao zgrada Općine Fojnica.

Općinsko vijeće je 2013. godine donijelo Odluku o privremenom vraćanju ove zgrade Islamskoj zajednici, odnosno Medžlisu Fojnica.

Glavni imam i predsjednik Izvršnog odbora posebno su naglasili dobru saradnju sa Općinom Fojnica na čelu sa sadašnjim i bivšim načelnikom, koji su ranije oduzeti objekat vratili Islamskoj zajednici, te nakon vraćanja dali potrebne saglasnosti za njegovu obnovu.

IMG 1424

Gospodin Huseinbašić je rekao da mu je čast što je imao priliku da učestvuje u aktivnostima oko vraćanja ovog objekta Islamskoj zajednici, jer će ovaj objekat biti višenamjenski koji će, ako Bog da, olakšati rad Medžlisa Fojnica.

Muftija sarajevski se zahvalio gostima na posjeti, te čestitao na dosadašnjem poslu i aktivnostima oko vakufsko-administrativnog centra ”Medresa” u Fojnici. Muftija se zahvalio i općinskoj administraciji na čelu sa načelnikom na dobroj saradnji i susretljivosti da se otklone sve poteškoće kako bi ovaj objekat bio završen.

Ova zgrada će olakšati rad Medžlisa Islamske zajednice Fojnica, posebno u oblasti edukativnih i vjersko-kulturnih aktivnosti, shodno tome, očekujemo više aktivnosti u radu sa mladima, rekao je muftija sarajevski dr. Enes-ef. Ljevaković.