2.jpg

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus boravio je 08. decembra 2021. godine u službenoj posjeti Medžlisu IZ Olovo. U pratnji muftije bio je dr. Samed Omerdić.

 

Domaćini sastanka bili su glavni imam Medžlisa IZ Olovo Esad-ef. Pepić i predsjednik IO gospodin Osman Gurda.

 

U okviru posjete muftija sarajevski je održao radni sastanak sa imamima ovog medžlisa. Glavni imam je predstavio osnovne informacije o Medžlisu, upoznao prisutne s projektima koji su se realizirali i projektima koji se planiraju raditi u bliskoj budućnosti.

 

Posebno se osvrnuo na ralizirane projekte izgradnje vjerskih objekata na području Medžlisa IZ Olovo s posebnim osvrtom na trenutnu izgradnju Ahi Evran-i Veli džamije u centru Olova. Prezentirani su rezultati dosadašnjeg rada, te razgovarano o konkretnim situacijama na terenu i planovima za dalje djelovanje.

3.jpg

Na radno-konsultativnom sastanku sa muftijom sarajevskim imami Medžlisa IZ Olovo prezentirali su svoj dosadašnji rad, upoznali ga sa izazovima i određenim problemima s kojim se suočavaju u svome imamsko-hatibsko-muallimskom radu.

 

Muftija sarajevski se zahvalio imamima na predanom radu, posebno organizaciji vjerskog života u periodu pandemije korona-virusa i odgovora koje su ponudili u svakodnevnim izazovima. Govorio je o važnosti imamskog rada, ulozi IZ u bosanskohercegovačkom, društvu te posebno o aktivnostima koje se realiziraju u okviru planova i programa IZ. Nakon toga, muftija prof. dr. Grabus obišao je Ahi Evran-i Veli džamiju čiji su građevinski radovi u toku.

4.jpg

U prostorijama Općine Olovo muftija sarajevski prof. dr. Nežad Grabus je posjetio načelnika gospodina Đemala Memagića, prilikom čega je načenlik Memagić upoznao muftiju s privrednom slikom Olova. Tokom susreta muftija i načelnik razmijenili su poglede o aktuelnim društvenim prilikama, te daljoj saradnji, budućim projektima i aktivnostima.

 

– Herojski grad Olovo evidentno i svojim izgledom i projektima koji se provode na planu privrednog razvoja predstavlja pozitivan primjer domaćinskog odnosa i marljivosti za što čestitke pripadaju načelniku Memagiću i svim Olovljanima. Naši su imami sastavni dio ovog našeg naroda i drago mi je da sam se u tu sinergiju mogao uvjeriti ovdje u Olovu – kazao je, između ostalog, muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

 1.jpg