primej1.JPG

Muftija sarajevski, dr. Nedžad-ef. Grabus je 21.9.2021. godine upriličio prijem za Mesuda Hrbata, vakifa novosagrađene džamije Mesudija u Rječici. Mesud Hrbat je vlasnik Penny-a , te je sa svojom porodicom u putpunosti finansirao izgradnju ove džamije.

 

Ovakva zalaganja pojedinaca su značajna i vrijedna posebne pohvale, a oni koji održavaju i grade džamije su pomenuti i u tekstu Kur'ana.

 

Muftija je ovom prilikom zahvalio vakifu, te istakao kako je primjer Mesuda Hrbata jedan od pokazatelja posebnosti bosanskog čovjeka koji predstavlja razumijevanje svijeta i odnosa sa ljudima jer je on, osim izgradnje džamije, pomogao i projekte drugih vjerskih zajednica.

 

O značaju izgradnje ove džamije govori i činjenica da više od 5.000 stanovnika naselja Rječica do sada nisu u blizini imali prostor za obavljanje džematskog namaza, niti su njihova djeca imala mekteb. Džamija Mesudija će djeci naselja Rječica osigurati mekteb koji je početna i temeljna odgojno-obrazovna ustanova na nivou džemata u okviru Islamske zajednice

 

Svečano otvorenje džamije Mesudija planirano je za petak, a tom prilikom će se, uz prigodan program, prisutnima obratiti izaslanik reisu-l-uleme, muftija sarajevski i glavni imam MIZ Sarajevo.

prijem.JPG