sdaffsdtt 111.jpg

U nedjelju, 5. jula 2020. godine u Sultan Fatihovoj – Carevoj džamiji, proučena je hafiska dova, i u hafiza Kur’ana Časnog promoviran je hafiz Hamza Durmić iz Sarajeva.
 
Dobrodošlicu svim prisutnim na početku hafiske dove iskazao je imam, hatib i muallim Careve džamije hafiz Sadrudin-ef. Išerić koji je bio i muhaffiz mladom hafizu Hamzi. Hafiz Sadrudin-ef. je čestitao hafizu Hamzi na njegovom trudu koji je uložio tokom učenja hifza kazavši da samo hafizi znaju koliko vremena treba izdvojiti da bi neko postigao ovaj uspjeh. Hafiz Hamza je peti polaznik iz Škole hifza MIZ Sarajevo koji je položio hifz pred komisijom Rijaseta IZ-e u Bosni i Hercegovini.
 
Prisutnima se obratio i glavni imam Medžlisa IZ-e Sarajevo dr. Abdulgafar-ef. Velić ukazujući na važnost Škole hifza koja je postala prepoznatljiva na kompletnom Sarajevskom muftijstvu. MIZ Sarajevo će u narednom periodu podržavati rad Škole hifza i nastojati na najbolji mogući naćin promovirati i podsticati nove hafize.
Odlomke iz Kur'ana su učili hafizi: hafiz Selim-ef. Hoši, hafiz mr. Maid-ef. Ibrahimović, hafiz Nisvet-ef. Omerdić, Hafiz Ahmed-ef. Hašić i hafiz Hikmet-ef. Džanko.
Nakon učenja kratkih sura hafiza Hamze, dovu je proučio muhafiz hafiz Sadrudin-ef. Išerić koordinator Škole hifza na nivou Muftijstva.
 
Izaslanik reisu-l-uleme na hafiskoj dovi bio je hafiz Haso-ef. Popara. Hafiz se obratio prisitnim kazavši: ” U ime reisu-l-uleme dr. Husein-ef. Kavazavića i u svoje lično ime čestitam hafizu, njegovoj porodici, muhafizu, Medžlisu IZ-e Sarajevo, Muftijstvu Sarajevskom. Posebno sam sretan što sam bio član komisije i imao priliku uživati
preslušavajući mladog hafiza. Prije 30 godina imao sam hafisku dovu u Carevoj džamiji što me vezuje sa mladim hafizom Hamzom. Preslušao sam 400 hafiza iz raznih krajeva. Hafiska diploma je najbolja diploma koju čovjek može ponijeti na dunjaluku. Ovo je jedini ispit koji se mora naučiti u potpunosti i odgovarati od sure Fatiha do posljednje sure En-Nas.”
Uz učenje tekbira prisutnih, diplomu hafizu, uručio je hafiz Haso-ef. Popara član komisije Rijaseta za polaganje hifza.