me.jpg

U petak, 30.08.2019. godine, poslije džuma-namaza, u Kraljevoj Sutjesci održan je tradicionalni mevludi-šerif.

Bila je ovo prilika da se brojni vjernici iz nekoliko bosanskohercegovačkih gradova zajedno sa ulemom napoji sa duhovnog vrela naše islamske i bosanske tradicije i kulture.

Dova i mevlud u Kraljevoj Sutjesci seže u historiju pet i pol vijekova do dana kada je sultan Mehmed ll El-Fatih dao sagraditi džamiju u Kraljevoj Sutjesci, nadomak Kaknja i u njoj lično klanjao džumu namaz sa svojim askerima te uputio dovu Svevišnjem da mu blagoslovi njegov emanet širenja baklje islama na ovim prostorima.

Od tada pa evo do dana današnjih pa i do Sudnjeg dana, inšallah, posljednji petak u mjesecu avgustu sakupi se mnoštvo vjernika koji zajedno sa svojom ulemom uči Kur'an, ilahije, kaside, mevlud i dove moleći Svevišnjeg za dobrobit svih muslimana ali i svih drugih ljudi, Allahovih robova, koji žive na ovim prostorima, u ovoj domovini koja Bosna i Hercegovina se zove.

Kao i ranijih godina program tradicionalnog mevluda u Kraljevoj Sutjesci traje dva dana.

U četvrtak 29.08., poslije akšama imami Medžlisa IZ-e Kakanj proučili su kelimei-tevhid pred dušu sultana Mehmeda ll El-Fatiha, duše šehida njegove vojske kao i pred duše svih bosanskih šehida.

U petak, 30.08 prije džuma-namaza upriličen je obilazak šehidskog spomen-obilježja u mjestu Poljani za mučki ubijene civile u protekloj agresiji od strane HVO-a, te proučena Fatiha i dova pred njihove duše.

Džumu namaz je predvodio i hutbu kazivao izaslanik muftije sarajevskog, hfz. dr. Kenan ef. Musić koji je u veoma nadahnutom govoru prenio nekoliko poruka Hidžre koje su trajne i univerzalne za sva vremena. Istakao je riječi Resulullaha, s.a.v.s. u kojima se, prilikom Hidžre obratio rodnom gradu, Mekki,: „Nikada te ne bih ostavio da me dušmani nisu istjerali iz tebe…“ aludirajući na vrijednost rodne grude i domovine i ukazujući na negativan trend napuštanja domovine od strane mladih.

Poslije džuma-namaza u haremu džamije imami Medžlisa IZ-e Kakanj proučili su divan mevludski program i zikr, koji je ove godine bio lijep novitet za duhovnu okrijepu svih prisutnih.

Na samom početku programa prisutnima se obratio glavni imam Medžlisa IZ-e Kakanj, mr. Sulejman ef. Čeliković koji je ukazao na vrijednost ovoga mjesta, ove džamije, sultan Fatihove, jedne od najstarijih džamija, i vrijednost ove višestoljetne tradicije. Pozvao je na čuvanje ove tradicije, ovog mevluda i dovišta a kao jedan od garanta očuvanja naše vjere i tradicije naveo je mekteb kao osnovnu vjersku školu muslimana u Bosni i Hercegovini u koji upis počinje u subotu, 07.09.2019. godine te pozvao sve prisutne da daju svoj maksimum da naša djeca što više idu u mekteb ali i na Islamsku vjeronauku u školama.

Pred kraj programa prisutnima se obratio izaslanik reisu-l-uleme, prof. Mustafa Spahić koji je na sebi svojstven način, nadahnuto, govorio o našoj tradiciji i njenoj važnosti za muslimane naše domovine. Profesor Spahić citirao je riječi jednog mudraca koji kaže: „Granice ljudske slobode su granice tradicije.“

U svom obraćanju dotakao se i Hidžre za koju je rekao da je ovo jedinstvena hidžra u historiji islama zbog toga što se Poslanik, s.a.v.s., nakon osam godina pobjedonosno se vratio u rodni grad Mekku. Razlog uspjeha, kako je istakao prof. Spahić, je u tome što je Poslanik, s.a.v.s., imao uz sebe najbolju generaciju ashaba, muhadžire i ensarije, koji su mu pomagali i na tom putu nisu žalili svoje imetke i svoje živote.

Mevludu u Kraljevoj Sutjesci prisustvovali su predstavnici društvene, političke i privredne zajednice na čelu sa načelnikom Kaknja, gosp. Aldinom Šljivo.

Program je završio učenjem dove koju je proučio hfz. dr. Kenan Musić.

Elvedin ef. Ibrahimspahić