fojnica 3

U utorak 02.04.2019. godine, muftija sarajevski prof.dr. Enes ef. Ljevaković posjetio je Fojnicu. U Medžlisu Islamske zajednice dočekali  su ga glavni imam Edin ef. Rojo i predsjednik Medžlisa gosp. Azem Huseinbašić koji su ga upoznali sa radom Medžlisa te planom za naredni period. Muftija je dao podršku aktuelnom rukovodstvu Medžlisa i ponudio svu potrebnu pomoć kojom bi se unaprijedio rad. Poslije su zajedno obišli gradilište Vakufsko-administrativnog centra ”Medresa”, gdje su muftiji  predočili dinamiku poslova oko izgradnje i konačne namjene ovog impozantnog i značajnog objekta za Islamsku zajednicu.
 
Načelnik općine Fojnica gosp. Sabahudin Klisura je također primio u zvaničnu posjetu sarajevskog muftiju. U srdačnoj  i bratskoj atmosferi načelnik je izrazio zadovoljstvo  ovom posjetom upoznavši muftiju o prilikama i razvoju općine, planovima i projektima koji su u fazama realizacije, te saradnji sa Islamskom zajednicom. Iza toga je uslijedila posjeta JU Zavod za  zbrinjavanje mentalno invalidnih lica “Drin”. Menadžment Zavoda na čelu sa gosp. Adisom Ramićem , je upoznao muftiju o radu ovog Zavoda, a potom su svi zajedno obišli neka odjeljenja gdje se muftija na licu mjesta uvjerio o težini posla koju obavljaju uposlenici, a izrazio je i sreću da postoje ovakve ustanove sa ovakvim uslovima za smještaj i brigu prema ovim osobama.
fojinica posjeta
Iza ikindije namaza koju je predvodio muftija, uslijedila je posjeta “Reumalu”, gdje je domaćin bio gosp. Alija Mukača, direktor ove ustanove. Direktor je sa svojim menadžmentom upoznao muftiju o radu ovog giganta koji je žila kucavica Fojnice. Obišli su potom smještajni, medicinski i terapijski kompleks “Reumala”, gdje se muftija  upoznao o mogućnostima, razvoju i uspjesima ovog rehabilitacionog centra.
Neposredni povod dolaska u Fojnicu je bila obilježavanje Noći Lejletul Miradž.  Domaćin je bio džematski odbor džemata Gornja Mahala i njihov imam Abdulah ef. Šemić. Tradicionalno u ovom džematu se uči omladinski mevlud u ovoj noći. Ove godine je trideseta godišnjica ovog mevluda. Tim povodom džematski odbor priredio je niz programa : mektebski turnir u malom futbalu, konkurs za najbolji literarni rad, obilazak bolesnika u džematu, a ovom prilikom pozvani su svi dosadašnji učači i učesnici mevluda. Na zajedničkom sastanku u Reumalu međusobno su evocirane uspomene na dane kad su bili djeca i omladinci, a neki su se sreli nakon više od dvadeset godina.
U prepunoj Muharem ef. džamiji nakon akšam namaza proučen je mevludski program. Uručena je vakufnama h.Fatimi i h. Šerifu Oruč, te posebno prznanje plaketa prijatelju džemata koja je uručena h. Mensur ef. Pašalić, osnivaču i  pokretaču ovog mevluda. U svom obraćanju Mensur ef. je sve prisutne vratio u dane početka ovog mevluda te  u svom  nadahnutom i elokventnom govoru podsjetio nas na dane mladosti ,  ratne dane,  te šehide koji su bili dio ovog pionirskog projekta koji svoj sjaj daje trideset godina.
 
Sarajevski muftija prof. dr. Enes ef. Ljevaković je čestitajući domaćinima na organizaciji, sve prisutne podsjetio da je Miradž dar Poslaniku, a da iz Miradža mi crpimo ostale koristi: namaz, šehadet, šefaat, vakuf. Ukazao je na poroke koji prijete razaranju porodica i cijelog društva te savjetovao kako se boriti protiv njih. “Vrlo je važno držati se džemata, zajednice u borbi protiv zla, ali svako treba da vodi svoju borbu počev od sebe , a rezultati će doći u zajednici,” istakao je muftija obračajući se posebno omladini, skrenuvši pažnju   da se čuvaju posebno društvenih poroka i zala.
Na kraju programa proučena je hatmenska dova koju je proučio hfz. mr. Abdulaziz Drkić.
 
MIZ Fojnica