IMG-17346eff800560a56e7933ef62d14f5a-V.jpg

U Gazi Husrev-begovoj džamiji danas, 09. augusta 2021. godine upriličen je program povodom nastupanja 1443. hidžretske godine. Program je organiziran u suorganizaciji Gazi Husrev-begovog vakufa i Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo a izveli su ga Edin-ef. Hamzakadić, Resul-ef. Alić, Mustafa-ef. Isaković, Šerif-ef Delić, Senaid-ef. Isaković, Mustafa-ef. Pašić i hafiz Maid-ef. Ibrahimović. Poseban gost na programu bio je kurra hafiz Aziz-ef. Alili. Predavač je bio glavni imam dr. Abdulgafar-ef. Velić.

 

Glavni imam je tokom svog obraćanja podsjetio na hidžranske refleksije u današnjem vremenu, posebno vidljive u prisutnosti muslimana na svim dijelovima svijeta.

 

– Hidžra je važan događaj u povijesti čovječanstva. Rezultat hidžre je to što danas imamo milijardu i pol muslimana na svim kontinentima. Gotovo da nema dijela dunjaluka na kojem se ne uči ezan – kazao je dr. Velić.

 

Ukazujući na univerzalne poruke hidžre, dr. Velić je ukazao na njenu povezanost sa iskrenim nijetom, sugerišući kako je podsjećanje na ovaj događaj prilika za preispitivanje vlastite iskrenosti.

 

– Muhammed a.s. u vjerodostojnom hadisu ističe kako se djela vrednuju prema nijetu, te da svakome pripada ono što je zanijetio. Navodeći primjer hidžre ističe kako onome ko učini hidžru radi Allaha, ona se tako vrednuje; a ko je učini radi dunjaluka, ona će mu biti za ono za što je nijet učinio – podsjetio je glavni imam na poruku Muhammeda a.s o značaju namjere.

 

Ukazujući na važnost ovakvog pristupa ljudskim postupcima, glavni imam je skrenuo pažnju na jezičko značenje tretiranog pojma, kao i neke njegove definicije koje pomažu njegovom preciznijem razumijevanju.

 

– Prema jezičkom značenju, pojam nijet dolazi od glagola koji znači “posijati sjeme”. Tako nijet znači da u svome srcu duboko zasadimo sjeme dobrog djela. Muhammed Iqbal kaže da je nijet inicijativa od čovjeka; Allah dž.š. pomaže čovjeku, ali je potrebno da čovjek pokaže inicijativu.

Naš Alija Izetbegović, kada govori o nijetu, kaže kako je nijet radnja koja se već desila u čovjekovom srcu. Kada čovjek, naprimjer, učini nijet za hadž, svi njegovi propisi se već dešavaju u njegovom srcu; a kada obavlja hadž, ponavlja radnje koje su se već desile u njemu samome – kazao je dr. Velić.

 

Uz isticanje jedne od poruka sure Ihlas, dr. Velić je ukazao na neupitnu istinu o tome da konačni sud o našim djelima donosi Gospodar, te da je važno voditi računa o iskrenosti prilikom djelovanja na dunjaluku, bez obzira na vrijeme, mjesto i veličinu djela koje činimo.

 

– Pred kraj Kur’ana se nalazi sura Ihlas koja, prema hadisu, vrijedi trećinu Kur’ana. Nosi toliku vrijednost, a jedna je od najkraćih sura i nalazi se među posljednjim surama. Njen naziv u prevodu na bosanski jezik znači Iskrenost, što nam sugeriše da djelo učinjeno iskreno, bez obzira na svoju veličinu i mjesto kod Gospodara može biti uistinu veliko – kazao je.

 

Čestitajući prisutnima Novu 1443. godinu, glavni imam je sugerisao kako primjeri uspostavljenog reda u Medini nakon hidžre mogu biti dobra motivacija za pozitivnu promjenu na pojedinačnom planu.

 

– Hidžra treba da se desi u nama, tako što ćemo uspostaviti red u sebi onako kako je Poslanik a.s. uspostavio u Medini. Da naš prvi korak bude bivanje na usluzi drugima činjenjem malih djela za njih koja iskrenošću mogu biti istinski velika kod Allaha dž.š. – zaključio je glavni imam MIZ Sarajevo, dr. Abdulgafar ef. Velić.

IMG-8bc0149ff66d4d474f209d7e56e99404-V.jpg

IMG-4f1a587f807527c14dd9c24075ef79cb-V-rotated.jpg

 

 

(sarajevskimedzlis.ba)