zavrsena-edukacija-za-hadzije-s-podrucja-muftijstva-sarajevskog-i-proucena-ikrar-dova32955.jpg

 

U Istiklal džamiji u Sarajevu je u ponedeljak, 13.06.2022. godine upriličena edukacija za sve ovogodišnje hadžije s područja Sarajevskog muftijstva.

Budućim hadžijama i hadžinicama su se obratili Dževad Hadžić, rukovodilac Ureda za hadž i umru Rijaseta Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini, Sadžid Ramić iz Ureda za hadž i umru, Bahrudin Čolo, iz Uprave za vjerske poslove Rijaseta Islamske zajednice u BiH I dr. Adem Zalihić, koji je dao nekoliko medicinskih savjeta budućim hadžijama.

 

Hadžije je na kraju poselamio i obratio im se muftija sarajevski, dr. Nedžad-ef. Grabus.

 

– Svi smo u vrijeme života napravili poneki grijeh, zato postoji hadž i ostali ibadeti. Najbolje je da učite dove za sebe, za svoju djecu, za svoje roditelje.

 

Sjetite se i nas tamo, nemojte nas zaboraviti, učite dove za našu BiH.

 

Halalite nam ako smo pravili neke propuste. Ured za hadž se zaista dobro organizovao i uložili su ljudi, na čelu sa Dževadom Hadžićem, veliki napor. Ako znate učiti Kur'an, proučite Kur'an u Harem-i-Šerifu. Što više vremena u ibadetu provodite u dva Harema. Na hadž idete radi ibadeta, to nije turističko putovanje. Tamo se ne ide da se odmara, kao što se čovjek odmara kada ide na neku drugu destinaciju. To je ibadet – poručio je danas muftija sarajevski, dr. Grabus.

 

Nakon edukacije i korisnih savjeta, proučena je i ikrar dova svim hadžijama sa područja Sarajevskog muftijstva, a dovu je proučio Edin-ef. Hamzakadić, imam Istiklal džamije u Sarajevu.

 

Podsjećanja radi, na hadž ove godine iz BiH putuje 996 hadžija, dok najviše hadžija putuje upravo iz Sarajevskog muftijstva, 334 hadžije.

 

U sedmici koja je pred nama biće organizovane edukacije širom muftijstava u Bosni i Hercegovini, počevši sa današnjom edukacijom u Sarajevskom muftijstvu,

 

Hadžije će prema Saudijskoj Arabiji krenuti u petak 24. juna, dok je povratak sa hadža planiran 19. jula, kada je u pitanju prva grupa hadžija koja se vraća. Sve bh. hadžije će biti smješteni u pet aviona koji će ih prevesti na relaciji Sarajevo – Istanbul – Medina, a slično je planirano i za povratak, s tim da se povratak odvija na relaciji Džida – Istanbul – Sarajevo.

 

 

286660857_1086100708670492_1905451502742463606_n.jpg