muftija-grabus-s-muhaffizima-skola-hifza-jedan-od-najvaznijih-projekata-muftijstva-sarajevskog57360.jpg

 

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je u ponedeljak, 13.06.2022. godine u Sarajevu održao sastanak s muhaffizima Škole hifza Muftijstva sarajevskog, na kome su sumirani rezultati dosadašnjeg rada, te razgovarano o načinima unaprjeđenja rada i kvalitete ove škole u predstojećem periodu.

 

Muftija Grabus je ocijenio kako je Škola hifza jedan od najznačajnijih projekata Muftijstva sarajevskog, podsjetivši da je do sada iznjedrila veliki broj svršenika, a za što su posebno zaslužni muhaffizi.

 

– Muhaffizi ulažu ogroman trud da se čuva Božija knjiga unutar našeg naroda. Mi smo im zahvalni i čestitam im na svemu što čine – izjavio je muftija.

 

Muftija Grabus je dodao da je Škola hifza i organizacioni izazov.

 

– Na području Medžlisa Islamske zajednice (MIZ) Sarajevo djeluje veliki broj punktova i MIZ nastoji adekvatno valorizirati rad svih muhaffiza. U drugim medžlisima, povremeno, imamo manjih finansijskih problema. Zbog toga smo se odlučili na nivou Muftijstva, vjerovatno, pokrenuti fond za hifz, kako bismo dodatno osnažili ovu djelatnost – kazao je muftija Grabus.

 

Važno je da se kroz proces učenja Kur'ana razvijaju i druge aktivnosti, koje će omogućiti dodatno proučavanje Kur'ana u Bosni i Hercegovini, čuvanje njegovih vrijednosti i širenja ideja unutar našeg naroda, naglasio je muftija.

 

– Potrudit ćemo se i u predstojećem periodu biti uz vrijedne hafize i hafize, koji ulažu ogroman napor da sačuvaju našu djecu od različitih izazova u vremenu u kojem živimo – poručio je muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

 

IMG_0059.JPG

 

Škola hifza Muftijstva sarajevskog je projekat pokrenut 2017. godine, a koji je baziran većinom na osnovce, srednjoškolce i studente. Njen je cilj da one koji su nadareni, imaju moć pamćenja, želju i podršku porodice, pomogne u procesu hifza.

 

– Mi smo prezadovoljni rezultatima. Imamo svoj plan i program koji smo postavili. Imamo za cilj da u jednoj godini dijete završi Amme džuz, u sljedećoj godini 29. džuz, nakon toga 28., četvrte godine 27. i 26. džuz. Kada dijete kompletira tih 100 stranica, odnosno pet džuzeva, mi tu možemo da primijetimo koliko imamo potencijala u djeci, koliko je dijete zainteresirano, koliko imamo podršku roditelja da bismo mogli da krenemo dalje – objasnio je hafiz Sadrudin-ef. Išerić, koordinator Škole hifza Muftijstva sarajevskog.

 

IMG_0062.JPG

 

Postoji 17 punktova na području Muftijstva sarajevskog s kojima radi 20 muhafiza.

 

– Danas imamo 420 polaznika Škole hifza na području Muftijstva. Rezultat je da imamo 18 hafiza koji su završili kod naših muhaffiza, a ako Bog da, u ovoj godini očekujemo još tri hafiske dove. Ukoliko se uzme u obzir da na području Muftijstva sarajevskog djeluju Gazi Husrev-begova medresa, Medresa „Osman-ef. Redžović“ i Fakultet islamskih nauka, ovaj broj polaznika i svršenika je zaista impozantan – naglasio je, između ostalog, Išerić.

 

Škola hifza Muftijstva sarajevskog, čiji je cilj da djeca, omladina i njihove porodice osjete povezanost s Kur’anom, bit će razvijana i unaprjeđivana u predstojećem periodu.

 

 

IMG_0060.JPG