IMG-9700_1600x1200.jpg

 

Muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus je 17. aprila 2022. godine, na Dan-bedra boravio u radnoj ramazanskoj posjeti Medžlisu IZ-e Visoko.

Tokom posjete muftija dr. Grabus je prisustvovao tradicionalnom učenju mukabele u Bijeloj džamiji nakon koje je prisutnima održao predavanje.

Muftija dr. Grabus je u svome govoru pohvalio rad i ustrajnost džemata Bijele džamije na čuvanju principa vjere islama i islamske tradicije Bošnjaka, naglasivši da je svakodnevna prisutnost velikog broja Visočana na učenju mukabele i vjerskim programima u Bijeloj džamiji dokaz da su Bošnjaci muslimani istinski čuvari svoje države, vjere i temeljnih ljudskih vrijednosti. Zahvalio se imamima i džematlijama na predanom i ustrajnom radu na čuvanju i jačanju vjere islama i Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini. Mukabelu u Bijeloj džamiji predvodi hafiz Edin-ef. Bukva sa kolegama iz visočkih džemata.

U svome obraćanju muftija dr. Grabus je naglasio da je Dan-bedra izuzetan izvor inspiracije i nade u kojem se vjernik iznova nadahnjuje kur'anskim porukama kroz koje učvršćuje svoje vjerovanje i svoju pripadnost islamu. Muftija je govorio o Uputi koju je Allah, dž.š., počeo objavljivati u mjesecu ramazanu, o radosti, sreći, smirenosti i duhovnom zadovoljstvu koju čovjek osjeti kada spozna Uputu i Poruku da uspjeh dolazi samo od Allaha, dž.š. U svome obraćanju Muftija je kazao da su, između ostalog, upravo ova tri stepena odnosno dimenzije dovoljne za cijelu suštinu života. Osvrnuvši se na tradiciju učenja mukabele i svakodnevno čitanje Božije poruke Kur'ana, kazao je da se čovjek uvijek iznova osjeća skrušenim i sitnim pred vječnim kur'anskim porukama koje mu je Allah, dž.š., objavio. Naglasio je da se u danima ramazana a posebno u blagoslovljenim danima kao što je Dan-bedra kroz dijeljenje zajedničke svijesti, vizije, promišljanja i emocije svi zajedno nastojimo snažno predati Allahu, dž.š. Ukazao je na poruke koje nam Allah, dž.š., šalje kroz primjer Ibrahim, a.s., Nuha, a.s., Sulejmana, a.s., Isaa, a.s., Jusufa, a.s., dodavši da se je nužno posvetiti snaženju porodice i društva na temelju vrijednosti istine, pravde i povjerenja. Muftija je ukazao na važnost dove kao ljekovite vjerničke mogućnosti. Podsjetio prisutne i na trajno dobro-vakuf kod Bošnjaka, navodeći primjer iz 1971. godine kada je imam Ibrahim-ef. Hodžić sav prihod od svoje izdane knjige uvakufio za potrebe Bijele džamije, što je posebno zabilježio hafiz Ismet-ef. Spahić u svome uvodu u knjigu. Dodao je da je to potvrda naše orijentacija kontinuiteta svjedočenja Tevhida i identiteta našeg naroda na ovom prostoru. Rekao je da su djeca i omladina koja su danas prisutna ovdje naš zalog i naša budućnost jer će oni sutra biti nosioci vrijednosti koje zajedno razvijamo. Zaključio je da je naš kontinuitet koji imamo i koji razvijamo evoluirao u čvrstu Zajednicu i društvo.

 

IMG-9698_1600x1200.jpg

 

Muftija dr. Grabus je u okviru posjete Medžlisu IZ-e Visoko obišao nekoliko vakufskih objekata u izgradnji a poslije iftarskog programa kojem je bio domaćin glavni imam Medžlisa IZ-e Visoko Midhat-ef. Čakalović i visočki imami, posjetio džemat Rosulje gdje je domaćin bio imam Mahir-ef. Huseinovski. Poslije obavljenog teravih-namaza u džematu Rosulje muftija dr. Grabus je održao prigodno predavanje.

 

IMG-9721_1600x1200.JPG

 

Nakon posjete džematu Rosulje muftija dr. Grabus je prisustvovao programu upriličenom povodom Dana-bedra u džematu “Hanovi” Donje Moštre. Program su uz imama džemata Hanovi Behaiju ef. Zeherovića izvela djeca koja pohađaju mektebsku pouku. Muftija je u svome govoru osvrnuo na blagoslovljeni blagi Dan Bedra, Dan kada se vjernici sjećaju svih šehida Bedra, njihove odlučnosti i vjerovanja u Allaha, dž.š., i Muhameda, a.s. Kazao je da je ovo Dan kada se bude najjače vjerničke emocije, kada se sjećamo naše braće i vjernika koji su svojim životima svjedočili svoju vjeru i poslanstvo Muhameda, a.s. Dodao je da je Dan-bedra duboko ukorijenjen u islamsku tradiciju Bošnjaka i da ima posebno transgeneracijsko značenje za nas. Naglasio je da pamćenje koje imamo moramo čuvati i jačati jer na taj način gradimo i čuvamo svoje čvrste vjerske i identitetske temelje. Podsjetio je da je mjesec ramazan proljeće vjernika, jedna dimenzija u kojoj se svaki vjernik pojedinačno i svi Bošnjaci zajedno iznova „bude“ i obnove svoja svjedočenja vjere i strateški planiraju svoje buduće djelovanje. Govorio je o vjerovanju i tradiciji europskih muslimana-Bošnjaka kao primjeru vjerovanja, odnosa i borbe za svoju Državu, vjeru, tradiciju i bošnjački identitet. Zaključio je da je pobjeda vjernika u tome da zna kada mu se približi dan odlaska s ovog svijeta da je svjestan da je spasonosno svjedočenje: „La ilahe illallah, Muhammedun resulullah, samo je Allah Bog, Muhammmed je Božiji poslanik“.

 

IMG-9724_1600x1200.JPG

 

Programu upriličenom povodom Dana-bedra u džematu “Hanovi” Donje Moštre prisustvo je i predsjednik IO Medžlisa IZ Visoko g. Džemil Ugarak i gradonačelnik g. Mirza Ganić. U prijatnom razgovoru nakon programa razgovarano je o najvažnijim vakufskim projektima u Visokom.

 

IMG-9723_1600x1200.JPG

 

IMG-9725_1600x1200.JPG