IMG-9737_1462x1096.jpg

U okviru programa Mreže mladih i projekta „Čitalačka značka“ Muftijstva sarajevskog 19. aprila 2022. godine organiziran je ramazanski susret članova Mreže mladih s književnikom akademikom Abdulahom Sidranom. Muftija sarajevski dr. Nedžad Grabus zahvalio se akademiku Sidranu i tom prilikom mu predstavio programe Mreže mladih muftijstva sarajevskog. Projekat muftijstva sarajevskog razvija čitalačke navike studentske populacije, kulturu dijaloga, analitičkog i kritičkog valoriziranja sadržaja djela iz književnosti, historije i islamskih tema s ciljem usvajanja vijednosti koje će osnažiti pripadnost ukupnom bosansko-hercegovačkom identitetu.

IMG-9746_1462x1096.jpg

Akademik, književnik i scenarist Abdulah Sidran je učesnicima projekta „Čitalačka značka“ govorio o književnosti, poeziji, značaju i smislu bosanskog jezika i kulturi čitanja. U inspirativnom prediftarskom druženju prisutni su imali priliku slušati o važnosti Ljetopisa najpoznatijeg sarajevskog hroničara Mula Mustafe Bašeskije, zatim o ulozi Maka Dizdara kao jednog od najboljih bosanskohercegovačkih pisaca, o knjigama i literaturi koja bi trebala biti sastavni dio naših domaćih biblioteka. Akademik Sidran je posebno preporučio za čitanje roman “Vječnik” rahmetli Nedžada Ibrišimovića. Govorio je o važnosti bosanskog jezika kao maternjeg jezika, naglasio je da leksema ne čini bitnu razliku između jezika i da se ne bismo trebali odricati istoznačnica koje bosanski jezik voli i prihvata. Upozorio je prisutne na medijsku pojavu razdvajanja prijedloga od imenice što se kosi sa pravilima i duhom bosanskog jezika. Akademik Abdulah Sidran govorio je i o stranim riječima-tuđicama koje su ušle u bosanski jezik nakon čega su podvrgnute deklinaciji i podredile se zakonima našeg bosanskog jezika i kao takve se ne mogu tretirati kao strane riječi, osim kada govorimo u kontekstu njihovog porijekla. Prisutne je podsjetio na dva oblika pisanja, poeta vates i poeta doctus. Akademik Sidran je prisutnima ispričao kako je 1986. godine, na makedonskom jeziku kojeg nije poznavao, u snu nadahnut prilikom pisanja pjesme „Mora“.

Šta radiš, sine?
Sanjam, majko. Sanjam kako pjevam
A ti me pitaš, u mome snu: Šta to činiš, sinko?

O čemu, u snu, pjevaš, sine?

Pjevam, majko, kako sam imao kuću.
A sad nemam kuće. O tome pjevam, majko.

Kako sam, majko, imao glas, i jezik svoj imao.
A sad nemam glasa, ni jezika nemam.

Glasom, koga nemam, u jeziku, koga nemam,
O kući, koju nemam, ja pjevam pjesmu, majko.

IMG-9757_1462x823.JPG

Susret je nastavljen uz zajednički iftar i druženje. Akademik Abdulah Sidran se zahvalio domaćinu susreta muftiji sarajevskom prof. dr. Nedžadu Grabusu na pozivu, čestitao muftiji dr. Grabusu na pokretanju ovako veoma vrijednog i značajnog projekta. Posebno se zahvalio vrijednoj omladini koja je pokazala svoju odlučnost da kulturom čitanja i dijaloga oplemeni i doprinese razvoju našeg društva.

Susretu su prisustvovali dr. Samed Omerdić, saradnik muftije sarajevskog, dr. Abdulgafar Velić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo i Miralem-ef. Babajić, pomoćnik glavnog imam.

IMG-9755_1462x823.JPG

unnamed_1462x1096.jpg