12231341.jpg

 

U okviru Mreže mladih Muftijstva sarajevskog 29. marta 2022. godine u Bošnjačkom Institutu – Fondacija Adil Zulfikarpašić održan je prvi susret aktivista uključenih u projekat „Čitalačka značka“. Projekt Muftijstva sarajevskog pokrenut je iz potrebe da kod mlade studentske populacije razvija čitalačke navike, kulturu dijaloga, analitičkog i kritičkog valoriziranja sadržaja djela iz književnosti, historije i islamskih tema s ciljem usvajanja vijednosti koje će osnažiti pripadnost ukupnom bosansko-hercegovačkom identitetu. U fokusu projekta su studenti koji samostalno vode, predstavljaju i analiziraju pročitano djelo.

Aktivisti uključeni u projekat su studenti različitih fakulteta, što će značajno obogatiti sami pristup i otvoriti poglede na pročitane knjige.

 

unnamed (2).jpg

 

Prva knjiga koja je pročitana u okviru ovog projekta jeste „Snagom vjere do savršenstva duše“, autora rah. Munira Gavrankapetanovića, koju su predstavili studenti Umihana Šošić, Amina Gljiva, Sumeja Mešanović i Vedad Delić. Studenti su s velikom pažnjom, ozbiljnošću i odgovornošću predstavili svoje razumijevanje etičkih tema koje su trajnog karaktera i važne za razumijevanja osobnog rasta u vjeri do savršenstva duše.

Studenti su imali veoma sadržajnu diskusiju potvrdivši važnost djela kojeg su čitali. Studente su poselamili direktor Bošnjačkog instituta prof. dr. dr. Faris Gavrankapetanović i muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

Prof. dr. dr. Faris Gavrankapetanović je s priusutnima podijelio zanimljive detalja iz biografije svoga oca, autora pročitane knjige, rahmetli Munira Gavrankapetanovića. Posebno je govorio o stamenosti, odlučnosti i ustrajnosti rahmetli Munira Gavrankapetanovića u svjedočenju islamskih vijednosti u svome životu. Zahvalio se Muftijstvu sarajevskom i studentima na važnom projektu za usvajanje znanja i širenje horizonata spoznaje. Muftija sarajevski pohvalio je posvećenost i kreativne osvrte studenata na pročitano djelo, naglasivši važnost izgrađivanja međusobnih odnosa putem zajedničkog korpusa pročitanih knjiga i izgradnji zajedničke vizije o temeljnim vrijednostima našega identiteta.

Susretu su prisustvovali dr. Samed Omerdić, saradnik muftije sarajevskog, dr. Abdulgafar Velić, glavni imam Medžlisa IZ Sarajevo i Miralem-ef. Babajić, pomoćnik glavnog imam.

 

unnamed (1).jpg

 

 

 

unnamed6_1462x1096.jpg