IMG-9454.jpg

 

Na sarajevskom mezarju Grličića brdo 30. marta, iza ikindija-namaza, klanjana je dženazanamaz poznatoj i cijenjenoj sarajevskoj muallimi, hadži-buli Aiša hanumi Karakaš, rođenoj Fočak.

Dženazu namaz je predvodio sarajevski muftija prof. dr. Nedžad Grabus. Muftija je u svome obraćanju prisutne podsjetio na značaj ulemanske porodice iz koje potječe rahmetli hadži Aiša-hanuma, ali i na njen nesebičan rad i doprinos u čuvanju zajedništva, džemata, identiteta i razvoja Islamske zajednice. Muftija je izrazio suosjećanje s porodicom i naglasio da je njeno preseljenje na Bolji svijet veliki gubitak za džemat i cijelu Islamsku zajednicu u BiH. Svoja sjećanja na život rahmetli Aiša-hanume s džematom podijelio je i mr. Salih-ef. Meštrovac, imam u Lubinoj džamiji na Vratniku.

Hadži Aiša hanuma rasla je uz oca čuvenog rahmetli Abdullah-ef. Fočaka, majku muallimu h. Almasa-hanumu, sestru Fatmu i brata prof. Muhamed-ef. koji su takoder bili cijenjeni alimi. Hadži Aiša-hanuma je završila Gazi Husrev-begovu medresu 1948. godine i cijeli je svoj život posvetila očuvanju islama i islamskog načina života na ovim prostorima. Njeni savjeti ostavili su duboko utkan trag u sarajevskom džematu.

IMG-9453.JPG