Na sjednici Muftijstva sarajevskog, održanoj 28. marta 2024. godine, donesena je odluka o dodjeljivanju priznanja prof. dr. Zehri Alispahić i Dalili Omerović.

Muftija sarajevski, prof. dr. Nedžad Grabus, će dodijeliti priznanja za višegodišnju medijsku afirmaciju islama i islamskih vrijednosti u ramazanskim programima BIR Radija i Hayat televizije.

Prof. dr. Zehra Alispahić je više od trideset godina prisutna u elektronskom i printanom novinarstvu Bosne i Hercegovine. Uređuje i vodi autorske serijale na BIR Radiju i stručna je saradnica te komentatorica u specijalnim programima Radiotelevizije Bosne i Hercegovine posvećenim vjerskim blagdanima i obilježavanjima godišnjica genocida u Srebrenici.

Dalila Omerović više od deset godina intenzivno radi na realizaciji ramazanskog programa Hayat televizije. Godine rada na planiranju i realiziranju ramazanskih programa su omogućile istraživanja i razgovore sa akademicima, islamskim učenjacima, alimima, profesorima te kulturno i društveno angažiranim osobama, što je doprinijelo afirmaciji islamskih vrijednosti i mjeseca ramazana u medijima.

Priznanja će biti dodijeljena u dvadeset sedmoj noći ovogodišnjeg ramazana 1445. hidžretske godine, koja nastupa u petak 5. aprila 2024., nakon teravih-namaza u Istiklal džamiji.

Čvrsto vjerujući da je to noć Lejletul-kadr, vrjednija od hiljadu mjeseci, Muftijstvo sarajevsko i Medžlis Islamske zajednice Sarajevo će u Istiklal džamiji prirediti centralni vjerski program za područje Muftiluka. Vazu-nasihat će održati muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus, a mevludski program će izvesti imami Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo.

Izvor: Redakcija