U organizaciji Muftijstva sarajevskog, večeras je u Carevoj džamiji u Sarajevu proučen tevhid i hatma-dova pred duše žrtava stradalih u razornim zemljotresima na području Turske i Sirije.

Prisutnim se ovom prilikom obratio muftija sarajevski prof. dr. Nedžad Grabus.

– Prateći situaciju koja je pogodila bratski narod Turske i Sirije odlučili smo se da i na ovaj način pokažemo svoju podršku. Sarajevski imami su proučili hatmu, a večeras smo proučili tevhid i hatma-dovu.

Ovo je jedan emocionalni trenutak u kojem nastojimo biti zajedno s ljudima koji prolaze kroz teška iskušenja.

Pozivamo se na primjer Ejuba, a.s., koji je jedan od uzornih Allahovih sluga, koji je u iskušenjima bio strpljiv. On je stalno tražio utočište od Gospodara. U ovom trenutku dakako da je najvažnije da u dovi budemo s onima kojima je to potrebno.

Naša braća iz Turske su često bili uz nas tokom povijesti, a sada pokazujemo da smo i mi uz njih.

Izabrali smo Carevu džamiju, kao mjesto ne samo bratstva, nego i srodstva naših naroda – kazao je muftija Grbus.

Glavni imam Medžlisa Islamske zajednice Sarajevo Abdulgafar-ef. Velić naglasio je da će, i nakon večerašnjeg programa, biti nastavljene aktivnosti podrške narodu Turske i Sirije. 

– Molimo Allaha da onima koji su stradali podari lijepi Džennet, a onima koji su u iskušenju podari sabur. Mi ćemo kroz različite aktivnosti biti s našom braćom u Turskoj i Siriji – kazao je efendija Velić.

Programu u Carevoj džamiji prisustvovao je i Sadik Babur Girgin, ambasador Republike Turske u Bosni i Hercegovini.

– Svaka pomoć i podrška bratskog naroda Bosne i Hercegovine mnogo znači. Večeras smo se okupili da zajedno proučimo hatma-dovu pred duše svih žrtava. Zahvaljujem Muftijstvu sarajevskom na organizaciji – izjavio je ambasador Girgin. 

Podsjećamo, Islamska zajednica u Bosni i Hercegovini pokrenula je veliku humanitarnu akciju za pomoć narodu Turske i Sirije pogođenom razornim zemljotresom pod nazivom “Humanitarna akcija Islamske zajednice narodu Turske i Sirije: Od Bošnjaka s ljubavlju”, a poziv građanima da učestvuju u ovoj akciji i pomognu posebno je uputio reisul-ulema Husein-ef. Kavazović.

Islamska zajednica će, također, sutra, 10. februara, nakon džuma-namaza, organizirati i sergiju za pomoć narodu Turske i Sirije.

Muftija Grabus je i tokom večerašnjeg programa vjernike pozvao da uzmu učešće u akciji i sergiji.