Karići (1).jpg

Nakon obavljenog jacija-namaza u haremu Hajdar-dedine džamije na Karićima sinoć je održan centralni program manifestacije “Dani bosanske duhovnosti – Karići 2020”.

 

Uz poštivanje epidemioloških mjera, ovogodišnji program je sadržajno reduciran u odnosu na prethodne godine.

Karici dva.jpg

Podsjećanja radi, Karići pripadaju Medžlisu Islamske zajednice (MIZ) Vareš i jedno su od tri najveća dovišta u Bosni i Hercegovini, te najveće dovište Muftiluka sarajevskog.

 

Ranijih godina bi centralnoj manifestaciji na Karićima prethodile tribine, predavanja i okrugli stolovi u svim medžlisima Muftijstva, dok bi izvođenje centralnog programa uz male pauze trajalo od jacije do podne-namaza narednog dana.

 

Motivirani vjerskim imperativom o čuvanju zdravlja i preporukama nadležnih institucija, organizatori su odlučili da ove godine bude održana samo centralna manifestacija i to u skraćenoj formi, od jacija-namaza do ponoći, uz ranije obavljene ikindiju i akšam-namaz, te džumu-namaz prethodnog dana.

 

Tokom programa sadržanog od učenja Kur'ana, mevluda, ilahija i zikra, Ramiz ef. Zubača, glavni imam MIZ Vareš poselamio je prisutne, te naglasio važnost držanja fizičke distance, nošenja maske i opreza prilikom redanja safova.

Karići (5).jpg

Ispred Muftijstva sarajevskog  programu je prisustvovao mr. Rijad ef. Delić, dok je vaz kazivao dr. Sead ef. Seljubac.

 

Dr. Seljubac je, povezavši ambijent dovišta sa najljepšim adabima muslimana, naglasio kako su upravo naši lijepi običaji prilika da osnažimo uvjerenja, iskrenost i sve ono što nam je vjerom propisano i preporučeno da činimo.

 

– Na adabima se brane farzovi – naglasio je.

miz-vares-hatma-dova-na-karicima69663.jpg

Program je završen poklanjanjem hatma-dove, a sam ambijent sa manjim brojem prisutnih i reduciranim programom može se prokomentarisati riječima dr. Seljubca: “Nije jednostavno gledati mali broj ljudi na našim dovištima ili, na primjer, u haremu Kabe, ali učimo dovu Gospodaru da to bude razlog našeg budućeg cijenjenja zdravlja i slobodnog vremena”

 

Nedim Gondžić

 

(preporod.info)