4.png

Prvi dan mubarek ramazana je u petak 24. aprila 2020. godine. Prve ramazanske aktivnosti, poput mukabela i teravija, obavljaju se već sutra, tj. u četvrtak 23. aprila. Tim je povodom organiziran radni online sastanak s glavnim imamima s područja Muftiluka sarajevskog. 

Pored redovnih ramazanskih tema i aktivnosti, na sastanku se razgovaralo i organiziranju vjerskog života u vanrednim okolnostima. Teško iskušenje pandemije koronavirusa sa kojim se cijeli svijet suočava, pa i naše bosanskohercegovačko društvo, rezultiralo je brojnim restriktivnim mjerama, a koje se manifestiraju i na obavljanje brojnih zajedničkih ibadeta u našim džematima.

Tokom sastanka naglašena je važnost pridržavanja svih uputstava Islamske zajednice, kao i mjera državnih organa, kada je riječ o javnim okupljanjima. Također, glavni imami su izrazili i nadu u skori prolazak pandemije i popuštanja mjera zabrane, te se u tom pogledu razgovaralo i o mogućim načinima postepenog otvaranja naših džamija kao i organiziranja vjerskog života.